Avond Commissie LedenAvond commissieleden maandag 12 september 2016.

Een avond met de hoed en de rand, verteld door hoedenmaakster Hillegonda Hoogvliet.

Nelly opende de avond met de commissieleden te bedanken voor de inzet van het afgelopen jaar. Daarna kregen de commissieleden die gestopt zijn met hun werkzaamheden in de commissie een bedankje en werd hen een plant aangeboden.
Na de koffie vertelde Hillegonda ons alles over de hoed. Zij wilde na haar middelbare schooltijd naar de kunstacademie, maar haar ouders vonden haar te jong en toen ging ze eerst bij een huisarts als assistente werken.  Later kwam ze bij het toneel terecht en mocht ze helpen bij het maken van de kostuums, speciaal bij de hoeden en de andere toneelbenodigdheden, precies de dingen die ze altijd al wilde doen. Na veel zoeken vond ze iemand die haar heeft geleerd om hoeden te maken. Deze hoedenmaker maakte ook hoeden voor koningin Beatrix.

Hillegonda vertelde ons over de geschiedenis van de hoed en hoofdbedekkingen door de eeuwen heen. Ook waar en hoe men een hoed hoort te dragen. Voor de mannen gelden andere regels dan voor de vrouwen. Mannen dragen geen hoed in de kerk , terwijl het voor de vrouwen wel gebruikelijk is.  Als moeder van de bruid draagt zij als de bruid uit huis trouwt tijdens de ontvangst van de gasten geen hoed. Andere dames houden hun hoed wel op. Pas als het gezelschap naar de trouwlocatie gaat mag zij haar hoed opzetten. Zij is dan gastvrouw af.  

Zij gaf nog een voorbeeld van Prinsjesdag. De vrouwelijke leden van het kabinet en van het parlement dragen een hoed. Maar als er een vrouw in de “Commissie van in en uitgeleide” zit mag zij geen hoed dragen. Zij is op dat moment gastvrouw en draagt geen hoed. Zo draag je een grote hoed met rand 2 cm boven de wenkbrauwen. Ze showde ons een aantal van haar gemaakte hoeden. Hoeden maken is een zwaar werk. Het vilt moet over een mal getrokken worden en dat kan na jaren een belasting worden voor je armen en polsen. Zij geeft nu les en geeft workshops. 

Het was een gezellige en leerzame avond. 

Gé Algera

De foto's zijn gemaakt door Annet Bakker

Avond comm 09 - 2016

Commissieavond woensdag 16 september 2015

Vol verwachting gingen de commissieleden op woensdag 16 september naar Zalencentrum Lamain.
Wat zullen we dit jaar weer aangeboden krijgen?
Bij binnenkomst zagen we het al: We moesten aan het werk om iets leuks te maken voor onszelf.
Voorzitter Nelly verwelkomde iedereen hartelijk en Annet begon direct met het maken van foto’s voor de website. Nelly vroeg ons om ‘leden te werven’. 

Bij ‘Vrouwen van Nu’ is zo veel te doen. Er zijn heel veel commissies die voor de leden iets organiseren, denk o.a. aan fietsen, zingen, klaverjassen, bridgen, handwerken, bowlen, gymnastiek, quilten, enz. 

De commissies Groen en Cultuur zoeken, op hun ‘gebied’, mooie dingen uit om er op uit te gaan.
Er is ook nog een ziekencommissie, een vervoerscommissie, een gastvrouwencommissie en een felicitatiecommissie.

Enkele dames stoppen met het werk in hun commissie en worden hartelijk bedankt voor hun werkzaamheden en krijgen een bloemetje.

De dames die uit een commissie zijn gegaan zijn: 
Mevr. M Berends , Mevr. T Eden, Mevr. Bieseman, Mevr Kastermans, Mevr. Tiggelaar, Mevr Viet, Mevr. Horst- Fluks en Mevr. N Kuiper-Tonkes.
 
Er wordt ook melding gemaakt dat “De Korenaar”, het koor van Vrouwen van Nu Winschoten op zondagmiddag 18 oktober, om 3 uur een concert geeft. Er hangt een affiche en er liggen kleine affiches op tafel.

Er wordt gevraagd of er bij de Kranslegging in april wat meer mensen aanwezig willen zijn.

Op tafel staan weer lekkere knabbeltjes klaar en op de tafels liggen attributen om een armband en een hanger te maken. Mevr. de Jonge uit  Scheemda van ’t Kralenstulpje en haar hulpjes gaan met ons sieraden maken. Het was niet allemaal gemakkelijk, maar hulp was altijd aanwezig en uiteindelijk ging bijna iedereen met een halsketting en een armband naar huis.

En onder het werken bracht de familie Lamain ons allerlei hapjes. We hadden er haast geen tijd voor, maar we genoten er wel van. Pluim voor de familie Lamain!!

Een heel fijne avond.

Gerrie Smit

De foto's zijn gemaakt door Annet Bakker:

Avond Comm Leden 09-2015Commissieavond Vrouwen van Nu 17-09-14

Deze commissieavond wordt elk jaar door het bestuur aangeboden aan al die leden die zich vrijwillig inzetten om allerlei activiteiten te organiseren. Deze avond is de start van een nieuw seizoen voor de Vrouwen van Nu in Winschoten 
De dames worden op deze avond dan ook altijd heerlijk verwend.

Om half acht heette Nelly Muysson iedereen van harte welkom op deze eerste avond van het seizoen 2014/2015.
Ze verwelkomde ook de spreekster van deze avond Marianne  Kremer.

Er werd deze avond afscheid genomen van een aantal commissieleden.
Mevr.  G. Aaldring- Bats:  
felicitatiecommissie en contactpersoon v.d. convo
Mevr. A.G. Drenth- Tholema: 
contactpersoon v.d. convo
J Boonman- Vermue: contactpersoon v.d. convo
Mevr. Sebens –Evers: contactpersoon voor de quiltgroep (was afwezig).

Ze kregen allen een leuk cadeau mee als aandenken.

De avond werd verder verzorgd door Marianne Kremer uit Finsterwolde.
Zij geeft  kleur en kledingadvies aan particulieren, groepen en bedrijven (personeelsmeetings), vriendinnenuitjes of vrijgezellenfeestjes. 
Zij doet dit o.a. door het geven van een workshop. 
Ook kan men sieraden, sjaals of tassen bij haar kopen.

Op deze avond waren veel van deze sieraden te zien.

Ze vertelde over haar werk:

Als eigenaresse van Kleur je Dag ben ik kleur- en kledingadviseur. 
Ik coach bovendien zowel individuele personen als ondernemers (agrarisch en MKB). Buitenkant en binnenkant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Mensen zitten soms vast in hun persoonlijke ontwikkeling. Het is de kunst om vicieuze cirkels te doorbreken en vastzittende gedachten los te maken. 
Omdat je maar één keer een eerste indruk maakt, adviseer ik mensen hoe ze hiervan een succesmoment maken. Kleur en kleding bepalen meer dan wat dan ook de indruk die je maakt. Ik laat je naar jezelf kijken en ik geef advies over de kleuren en kleding waarin je floreert, passend bij de persoon en bij de situatie. 
Ze vertelde ons dat je bij het kopen van kleren altijd heel goed moet kijken wat bij je past.
Bij het kopen van laarsjes bv. maakt het heel veel verschil of je korte of lange benen hebt.
Kijk ook altijd wat het beste past bij bv. je haarkleur. 

Laat met kleur en kleding zien wie je bent!

In de pauzes werden er lekkere hapjes en een drankje geserveerd
en was er tijd om bij te praten.

Nelly bedankte na afloop Marianne voor haar adviezen.

Ze bedankte alle aanwezigen en gaf als advies mee:

Vele kleuren heb je nodig om je op te fleuren.

Foto’s: Annet Bakker
Tekst: Annet Bakker en Gerrie Smit

Zie voor verdere informatie de website: www.kleurjedag.com


Commissieavond 17-09-14
Avond voor commissieleden  op 18 september  2013


Nelly Muysson  verwelkomde ons namens het bestuur op de eerste avond van het seizoen 2013/2014. Traditiegetrouw worden de leden die in verschillende commissies werkzaam zijn deze avond uitgenodigd voor een gezellige bijeenkomst. Nelly zei dat we niet zonder deze actieve leden kunnen. Want: “als zij het niet doen wie doet het dan?”  Na de opening werd er een aantal dames bedankt, die gestopt zijn met het werk in een commissie. Ze kregen daarbij een kleine attentie.

Op het podium stond een groot aantal gevulde tassen in rijen opgesteld. Hierin bleken mooie herinneringskleden te zitten gemaakt door Margriet Ketting – Horlings uit Zandeweer.  
Zij is gepensioneerd uitvaartbegeleidster. Zij vertelde hoe zij met haar hobby is begonnen. Familieleden van overledenen hadden vaak mooie handwerkstukken over waar ze zelf niets mee konden of die ze niet wilden bewaren. Zij kreeg deze handwerkstukken en maakte er vervolgens een mooi kleed van. Kant, knoopjes en borduursels, alles componeert zij tot een mooi geheel. En ze is niet bang iets te verknippen. Heeft ze alleen een bovenstuk van een trouwjurk nodig dan gaat de schaar er in. Ook materialen van goede bekenden en familie worden zo als herinnering in het kleed verwerkt. En ziet ze iets van haar gading in de vuilnisbak verdwijnen dan schuwt ze niet dat er uit te halen. Alles wordt eerst gewassen en daarna verwerkt in een werkstuk. Zo heeft ze kleden met verschillende thema’s: bloemen, klederdrachten en dergelijke.
Een kleed maken kost haar gemiddeld 6 weken. Naast het maken van deze kleden schildert ze ook iconen en houdt ze zich bezig met het maken van glas in lood objecten. In haar huis heeft ze een grote ruimte waar ze exposities houdt en waar je een kopje thee kunt drinken. Ook geeft ze daar workshops. Tussen de verhalen door kregen we een hapje en een drankje en konden we de kleden bekijken.
Al met al een mooie en gezellige bijeenkomst.


Het verslag is van Gé Algera.
De foto's zijn van Barbara Beekes.


Avond comm leden 09-2013
Woensdag 19 september 2012: Commissieavond.

Het afdelingsjaar werd als elk jaar begonnen met een avond voor commissieleden. Na de mededelingen werd het nieuwe programmaboekje doorgenomen. De commissieleden die stopten met hun werkzaamheden werden hartelijk bedankt voor hun werkzaamheden en kregen een bloemetje.

Voor deze avond was Ida ten Berge uitgenodigd om iets te vertellen over haar werk en haar Galerie Atelier De Kranenborg in Oostwold. Haar man Cor was ook meegekomen. Ida is heel creatief met sieraden, sjaals, mutsen e.d.
Ze vertelde heel enthousiast over het werken met zijde, isolatiemateriaal, fietsbanden, wol, vilt, enz.
Breien met fietsbanden hoe doe je dat? Repen snijden van de fietsbanden, met talkpoeder behandelen, breien en daarna weer goed schoonmaken. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo heel gemakkelijk om te doen.
Zijde punchen: vilt maken van zijde. Dit is ook iets dat heel veel tijd vraagt.

Ida vertelt veel en heeft heel veel sieraden, mutsen en sjaals uitgestald. Enkele daarvan worden geshowd door de dames die kleding dragen waarbij het goed tot zijn recht komt. (zie foto’s) Er konden ook sieraden, mutsen, sjaals e.d worden gekocht.

Na de pauze met een drankje en een hapje vertelt Ida over kleuren. Kleuren beïnvloeden in de eerste plaats onze ziel.
Er zijn de primaire kleuren: rood, geel en blauw. Na menging krijg je dan weer een secundaire/tertiaire, enz. kleur.

Het was een heel interessante avond.

Voorzitter Gé Algera bedankte Ida en overhandigde haar een creatief, door de penningmeester gemaakt, envelopje met inhoud.

Wilt u meer weten over deze Galerie? Kijkt u dan op: www.dekranenborg.nl

De foto’s zijn gemaakt door bestuurslid Barbara Beekes

Woensdag 14 september 2011


was de jaarlijkse avond voor de commissieleden van de afdeling bij Zalencentrum Lamain. De dames die stopten met hun commissiewerk werden bedankt voor hun werkzaamheden en ontvingen een bloemetje.
Omdat er 4 nieuwe bestuursleden zijn gekomen was gevraagd of er van elke commissie iemand wat wou vertellen over de activiteiten van de betreffende commissie. Het was heel interessant om alle commissies over hun werkzaamheden te horen vertellen.

Op deze avond vertelde mevrouw Gartje Leemhuis over parels.
Mevrouw Leemhuis ontwerpt en maakt sieraden op maat van gekweekte parels. Naast het vervaardigen van colliers, armbanden en ontwerpen blaast zij 'erfstukken' nieuw leven in. Zij werkt alleen met eerlijke en zuivere materialen. Ze volgde een juweliersopleiding in Schoonhoven en een cursus parelspecialisatie in Antwerpen. Heel veel dames mochten een poosje een parelcollier dragen en daarna vertelde Gartje of het collier bij hen paste of dat ze beter iets anders konden dragen. Het was een heel interessante lezing. Meer hierover te lezen op: www.parelatelier-leemhuis.nl

Natuurlijk werden we deze avond ook getrakteerd op een hapje en een drankje. U ziet hieronder foto's van deze avond, gemaakt door bestuurslid Barbara Beekes.