Bijzondere ActiviteitenVrouwen van Nu in Oldambt quilten voor SamenLoop voor Hoop

Op 2 en 3 juni 2018 vindt bij de Wilgenborg in Blauwestad (gemeente Oldambt) de SamenLoop voor Hoop plaats. Dit is een 24-uurs wandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Met zo’n mooi evenement in aantocht was de quiltgroep van de Vrouwen van Nu in Oldambt het er snel over eens: er moest een quilt komen die zoveel mogelijk geld voor het goede doel zou opbrengen.

Na het kiezen van patroon, formaat en stoffen toog een 6-tal dames een aantal maanden geleden enthousiast aan het werk. Het resultaat: een mooie quilt in paarse en roze tinten, passend bij het logo van SamenLoop.

Liesbeth Jansen (voorzitter van SamenLoop voor Hoop) en Han de Grooth (voorzitter Stichting RTV gemeente Oldambt) hadden de primeur van het kopen van de eerste loten.


Tijdens de tentoonstelling van creatieve uitingen in de Fraeylemaborg te Slochteren op 4 en 5 april jl. was de quilt voor een groot publiek te bewonderen. Daar werden dan ook veel loten verkocht.

Inmiddels heeft de quilt al een hele ‘reis’ afgelegd; niet alleen langs afdelingen van Vrouwen van Nu (Oostwold, Scheemda, Nieuw Scheemda, Nieuwolda, Winschoten en Nieuw Beerta), maar ook langs het CDA afdeling Oldambt, het provinciaal bestuur van de Katholieke Bond voor Ouderen en Odd Fellowsloge Rosa Canina). Met nog een aantal bijeenkomsten in het vooruitzicht is de ‘drukpers’ voor de loten inmiddels opnieuw aan het werk gezet. 

De trekking van het winnende lot vindt, in aanwezigheid van de pers, plaats op zondag 3 juni a.s. bij de Wilgenborg in Blauwestad. Die eer is aan Liesbeth Jansen, aan wie de quiltgroep dan een prachtig bedrag hoopt te overhandigen. De uitslag zal worden gepubliceerd op de verschillende websites van Vrouwen van Nu en de website van SamenLoop voor Hoop.

Ingeleverd door Els de HaasBloemlegging maandag 16 april 2018

Op 16 april  werd de jaarlijkse bloemlegging gehouden. Dit jaar waren de kinderen van groep acht van de Vossenburcht school aanwezig. 

Koos Akkerman begon bij het station zijn verhaal over de deportatie van de  Joodse gemeenschap naar de vernietigingskampen in Duitsland. 

Het grootste deel   van de Joodse bevolking van Winschoten is weggevoerd en nooit weer terug gekomen. 

Bij de bloemlegging was  Bard Boon, wethouder van de gemeente Oldambt aanwezig.  

Bij de plaquette werden de bloemen gelegd door de  volwassenen die  aanwezig waren. 

Na deze bloemlegging gingen we naar het Joods monument op het Israëlplein. Hier vertelde Koos Akkerman verder over de geschiedenis.


Hij liet de kinderen uitzoeken wat de jongste en de oudste persoon was die is omgekomen in de vernietigingskampen. Alle namen met leeftijd staan op het monument vermeld.  Na het verhaal  legden de schoolkinderen een roos bij het monument.Verslag en foto’s: Gé Algera 


Bloemlegging Joods monument 2016

Onze afdeling organiseert elk jaar op of rond 15 april, de bevrijdingsdag van Winschoten, een bloemlegging bij het Joods monument op de Venne.

De herdenking start - traditiegetrouw - bij het station. Daar verwelkomen we dit jaar de oudste leerlingen van basisschool St. Vitus met juf Nomden, wethouder Boon namens de gemeente en stadsgids dhr. Swart. Van onze afdeling is o.a. een vertegenwoordiging van de commissie groen en de vrije handwerkgroep aanwezig.

Dhr. Swart legt de leerlingen uit waarom 15 april een bijzondere herdenkingsdag is. Enerzijds vieren we n.l. de bevrijding van Winschoten, anderzijds herdenken we de Winschoter Joodse bevolkingsgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog van hier werd weggevoerd.

Dhr. Swart vertelt de leerlingen eerst over de spannende laatste dagen vóór de bevrijding; hoe Belgische en Poolse militairen er op 13 en 14 april 1945, met de nodige strijd, in slagen de Duitse bezetter uit Winschoten te verdrijven. Op zondagochtend 15 april kan de Winschoter bevolking bijna niet geloven dat de Duitse bezetter voorgoed weg is, maar gaat uiteindelijk, ondanks de stromende regen, de straat op om de Poolse soldaten met gejuich te begroeten.

Het gezelschap staat stil bij de plaquette die herinnert aan de ca. 500 Joodse mensen die met de trein naar Westerbork zijn afgevoerd en vandaar uiteindelijk, onder erbarmelijke omstandigheden, naar de vernietigingskampen in Duitsland. Daarbij passeerden ze - heel wrang - ook Winschoten. Er mocht niet worden uitgestapt. Een aantal van hen slaagde erin hier een briefje naar buiten te gooien. Die zijn door bewoners aan de Stationsweg gevonden en bewaard. 

Nadat de volwassenen een witte roos bij de plaquette hebben gelegd, lopen we naar het Joodse monument aan De Venne.

Daar staat dhr. Swart uitgebreid stil bij de betekenis van het monument, de Davidster, en de steeds moeilijker wordende situatie voor de Joodse burgers als gevolg van de maatregelen die de bezetter instelde om hen te raken. De namen van alle weggevoerde mensen staan vermeld. De leerlingen zien dat de jongste nog maar een baby was en de oudste 86.

Vervolgens leggen de leerlingen een witte roos bij het monument.

Dhr. Swart besluit zijn verhaal met het dringend verzoek aan de leerlingen het verhaal van de Joodse bevolking te blijven vertellen aan leeftijdgenoten en aan ieder die het maar wil horen. Zo zal de geschiedenis als wij, volwassenen, er niet meer zijn, herinnerd blijven.

Verslag: Els de Haas

Foto’s: Annet Bakker en Gé Algera

 

joods monument 2016Uitstapje naar modeshow in Surhuisterveen 17 maart 2016

Het bestuur van de Vrouwen van Nu heeft op 17 maart een avondje uit georganiseerd naar “Modehuis van der Lijn” te Surhuisterveen. De nieuwe voorjaarscollectie is pas binnen en de show is speciaal voor onze afdeling georganiseerd  door de firma uit Surhuisterveen. Om zes uur was het vertrek gepland vanaf  Deiman, Grintweg. Tegen zeven uur werden we hartelijk door het personeel van v.d. Lijn ontvangen. In de mooie grote zaak (dames afdeling beneden en heren afdeling boven) was rond de koffiebar een gezellige zithoek gecreëerd om onze avond gedeeltelijk door te brengen.

We kregen eerst koffie met heerlijke gevulde Friese Oranjekoek. De ladyspeaker vertelde dat er een speciale kortingskaart was gemaakt voor de Vr. v Nu uit Winschoten. Deze was alleen díe avond geldig! Dit was ook voor hen zelf de eerste keer dat ze zo'n speciale  “ladies-evening” hadden georganiseerd. Daarna werden de 4 mannequins voorgesteld. Er was een muzikale omlijsting, live op keyboard, met gezellige muziek. (meezingen mocht). De nieuwste voorjaarsmode werd geshowd.  Mooie creaties kwamen voorbij. Vrolijke kleuren, maar ook veel pastel. De broeken mogen weer iets wijder aan de onderkant , maar strak kan ook nog. De beelden spreken voor zich als u de foto's bekijkt. Na de show kregen we een drankje aangeboden , evenals diverse warme borrelhapjes.
Daarna kon een ieder naar hartenlust zelf op zoek gaan naar iets nieuws. De mannequins en overig personeel waren ons behulpzaam om de juiste keuzes te maken. Er werd gezocht/ gepast en  gekocht!!

Rond half tien werden we uitgezwaaid door de medewerkers van “van der Lijn”. In de bus werden we regelmatig getrakteerd op paaseitjes. (een maatje meer mag?)
Er werd nog gezellig nagepraat en om half elf waren we terug in Winschoten. Menigeen  ging met zwarte “van der Lijn” tassen naar huis!

Het was zeker een geslaagde avond!

Annet Bakker

Van der Lijn SurhuisterveenBloemlegging  16 april 2014

Ter nagedachtenis aan de vroegere Joodse bevolking van Winschoten, waarvan een groot deel in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd is, werd op woensdag 16 april een bijeenkomst gehouden bij het station van Winschoten, aanvang 10.00 uur.

De gildegids Koos Akkerman vertelt aan de leerlingen van De Leilinde in Winschoten hoe de Joodse bevolking met de trein werd weggevoerd naar de concentratiekampen.

De groep ging daarna naar  het Joods Monument op het Israëlplein. 
De kinderen legden bloemen bij het monument.

Deze bloemlegging wordt jaarlijks georganiseerd door de afdeling voorlichting van de gemeente Oldambt in samenwerking met Vrouwen van Nu afdeling Winschoten.

Namens de gemeente Oldambt was wethouder Klaas van Leeuwen bij de plechtigheid aanwezig.

Bloemlegging 2014

Bloemlegging maandag 15 april 2013

Op maandag 15 april was er om 14.00 uur een bijeenkomst bij het station ter nagedachtenis aan de vroegere Joodse bevolking van Winschoten, waarvan een groot deel in de 2e Wereldoorlog werd weggevoerd.
Gildegids, de heer K. Akkerman, vertelde aan de leerlingen van groep 8 van de basisschool 'De Kleine Dollard' hoe de Joodse bevolking met de trein werd weggevoerd naar de concentratiekampen. Er werden bloemen bij de gedenkplaat gelegd.
Daarna ging het gezelschap naar het Joods monument op het Israëlplein. Ook hier werden bloemen gelegd.
 
Deze bloemlegging wordt jaarlijks georganiseerd  door de afdeling voorlichting van de Gemeente Oldambt in samenwerking met Vrouwen van Nu.
Namens de Gemeente Oldambt was wethouder Klaas van Leeuwen  bij de plechtigheid aanwezig.Archiveren

We zijn begonnen met het archiveren van onze belangrijkste stukken om opgeslagen te worden in het Groninger Archief. Ze kunnen daar niet alles gebruiken en alles moet dus worden uitgezocht. U ziet op de foto's enkele dames die druk bezig zijn om alles te sorteren. De dames zijn al een eind op weg met het uitzoeken van het archief. Ze zijn al bezig om de de uitgezochte delen in dozen te doen.

Update 17 april 2012:

Het archiveren is voltooid.Voorzitter Gé Algera heeft alles naar het archief in Groningen gebracht.

De oude en de nieuwste foto's spreken voor zich zelf.
Provinciale handwerktentoonstelling
 
Op 11 en 12 april 2012 was in Zalencentrum Brandpunt in Sappemeer de Provinciale Handwerktentoonstelling.
U kunt de prachtige werkstukken bekijken op de onderstaande diapresentatie.


 

Op bezoek bij Mode Rinsma in Gorredijk 4 april 2012

53 Vrouwen van Nu gingen 4 april jl. met een bus op stap naar Mode Rinsma in Gorredijk. De "roze loper" was al uitgerold. Wij werden ontvangen met koffie en gebak. Daarna hoorden wij iets over de geschiedenis van de modezaak, nu al de 4e generatie. Er werd ons verteld, met foto’s erbij, wat de nieuwe mode in het voorjaar te bieden heeft. Iedereen mocht daarna een tasje meenemen met o.a. een waardecheque. Ja, en toen begon het: 53 nieuwsgierige vrouwen verspreidden zich over de 3 verdiepingen van de winkel, kijken - zoeken-  passen…
Verbazingwekkend hoe mooi en veelzijdig de voorjaarsmode is!
Tegen 18.00 uur waren wij weer veilig in Winschoten en wij waren het met elkaar eens: het was een heel interessante en gezellige middag.
 
Foto’s en verslag
Barbara Beekes