Zangkoor " De Korenaar"

Het koor "De Korenaar" is in september 2018 opgeheven.
De Korenaar


Contactadres:
G. Smit-Dam
Vondellaan 32
9673 JC Winschoten
Telefoon: 0597-415702 


Het zangkoor repeteert o.l.v. Liesbeth van Hoffen elke dinsdagmiddag van 14.00-16.00 uur in de grote zaal van het korpsgebouw van ’Het Leger des Heils’, Dr. D. Bosstraat 16 te Winschoten.
Het bestuur bestaat uit:

R. Harms-Helweg, voorzitter, tel. 415603
G. Smit-Dam, secretaris
G. Hilbrands-de Jong, penningmeester

Dameskoor "De Korenaar" werd opgericht op 9-09-1958. Dirigente is, vanaf 6 januari 2004, mevrouw Liesbeth van Hoffen.  
"De Korenaar" bestaat uit 29 leden. Het koor repeteert elke dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Grote Zaal van het Leger des Heils, 
Dr. D. Bossstraat 16 in Winschoten.
Het koor zingt a capella. Het repertoire is heel gevarieerd van licht klassiek tot modern: Nederlands: (o.a. Ritme van de regen, Warme garnars, Theeliedje, De Zee, Vrede); Gronings: (o.a. Veurjoarszegen; Veur Oareghaid, Sloaplaidje, Vrouger); Engels: o.a. The Rose, The last Rose of Summer, If I planted a garden, Morning has broken, Fill the well with in, Sunrise, Sunset, The Sally Gardens, Freedom Song); Duits: (o.a. Heut' lockt der Sonnenschein, Guten Abend, gu’t Nacht, Kein schöner Land, Frau Schwalbe); Indonesisch: (Nina Bobo, Manisé, Terang Bulan);
Frans: (o.a. La nuit), maar er worden ook wel liederen gezongen in het Latijn, Jiddisch, enz.  In de kersttijd zingt het koor veel kerstnummers.
Dameskoor “De Korenaar”

 

Op 25 september 2018 was het dan zover: 

De viering van ons 60 jarig jubileum!  Maar het was tevens ons afscheid omdat het koor zal ophouden te bestaan.

De bijeenkomst vond plaats op een prachtige locatie nl. Boerderij Hermans Dijkstra.

Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum was de rode loper uitgelegd waarover de dames bij aankomst naar de deur mochten schrijden, waar voorzitter Rita en penningmeester Gerda hen met alle egards ontvingen.

Na geposeerd te hebben voor een foto namen ze plaats in het restaurant, waar ze voorzien werden van een feestelijke corsage.

Zodra iedereen was gearriveerd werd er koffie/thee geserveerd met een heerlijk taartje erbij, waarop het cijfer 60 stond vermeld.

De dames van het bestuur, Rita en Gerda, heetten iedereen van harte welkom en een aantal leden in het bijzonder.

Helaas waren twee van onze koorleden door ziekte niet aanwezig.

Na de thee/koffie begaven we ons naar buiten, waar we ons voor de boerderij moesten opstellen in verband met het maken van een groepsfoto.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd het programma vervolgd met

een wervelend en zeer gevarieerd optreden van het orkest Adorable, bestaande uit  vijf musici.

Zij beschikken over veel muzikaal talent en brachten een uitgebreid repertoire ten gehore, gepaard gaande met veel entertainment en humor.

Een aantal bekende Hollandse liedjes werden uit volle borst meegezongen, enkele dames waagden zich zelfs “op de dansvloer”.

Tevens speelde het orkest een viertal liedjes uit ons eigen repertoire, waaronder een door Liesbeth gemaakt jubileumlied, welke wij als koor, voor de laatste keer onder haar leiding, samen zongen.

Onze voorzitter Rita werd door de violist “verblijd met een roos” en toegespeeld wat met veel emoties gepaard ging.

Na dit optreden verlieten we het restaurant om naar de aangrenzende grote zaal te gaan welke in het verleden dienst deed als deel.

Het was hier niet verwarmd maar er kon gebruik worden gemaakt van fleece plaids.

Men kon plaatsnemen op de reeds klaargezette stoelen voor een PowerPoint presentatie over de 60 jarige historie (09-09-1958_09-09-2018) van “de Korenaar”, opgezet en uitgevoerd door koorlid Mineke Pijper-de Groot.

Door de combinatie van foto's en gebeurtenissen uit voorbije jaren en het gebruik van heel veel spreekwoorden en gezegden werd de geschiedenis van het koor nog eens belicht.

Na het eerste gedeelte van de presentatie kondigde onze dirigente Liesbeth van Hoffen aan dat ze ons ging verlaten en nam ze persoonlijk afscheid van iedereen.

Na dit afscheid was het tijd voor het diner.

Als voorgerecht werd er een huisgemaakte soep geserveerd van courgette en prei.

Het hoofdgerecht bestond uit biologisch scharrel varkensfilet met rack of

verse zalmfilet naar keuze, beide met geconfijte pompoen, rode ui, appel, bosui, gepofte aardappel en gewokte spinazie met een romige saus van kaas en prei.

Gevolgd door een dessertbuffet met chocolade mousse, een aardbeienmousse, vers fruit en een feestelijke omelette Sibérienne, welke als showstuk brandend werd binnengebracht.

Alle gerechten werden prachtig opgediend en wat zeer belangrijk was: het smaakte voortreffelijk.

Tot slot werd er bij de koffie/thee getrakteerd op luxe bonbons, welke waren aangeboden door de voorzitter van het bestuur van de Vrouwen van Nu, in verband met ons 60 jarig jubileum.

Tijdens de koffie/thee sprak mevrouw Sijke Meijer het bestuur toe en bedankte hen voor het organiseren van deze bijzondere afsluiting, die weer een nieuwe herinnering heeft toegevoegd aan de vele die er al waren. Ze sloot af met een gedicht.

Vervolgens begon ik met het laatste deel van mijn presentatie, wat bestond uit 

een ode aan het bestuur van “De Korenaar”, waarin hun functioneren onder de loep werd genomen, alsook dat van de voormalige secretaresse, Gerrie Smit.

Ze werden, ook hier weer met behulp van spreekwoorden en gezegden, nog even flink in het zonnetje gezet.

En als dank voor hun jarenlange inzet mocht ik, uit naam van alle leden, Rita en Gerda een mooi boeket en een cadeaubon aanbieden.

Tenslotte nam voorzitter Rita het woord en sloot af met een afscheidstoespraak

waarin ze onder meer terugkeek op de beslissing om als koor te stoppen, maar ook op de geweldige dag die we samen hebben beleefd.

Een dag met een lach en een traan!

Als afscheidscadeau en als blijvende herinnering ontvingen we uit handen van
Rita en Gerda een schitterende, tinnen roos met inscriptie.

 

Oktober 2018,

Mineke Pijper-de Groot.


link naar de foto's:

https://photos.app.goo.gl/ZxPHHRndfKua3GWs5DE KORENAAR

VERSLAG JUBILEUM
 50 JAAR LIDMAATSCHAP
MIMI MEIJER-DE VR1ES

4 september 2018

Het was de eerste zang repetitiemiddag na de hele warme zomer van 2018. Er waren aanwezig: 19 koorleden, 1 dirigente en 2 vertegenwoordigers van de Bond van Koren.  Rita Harms, onze voorzitter, verwelkomde ons allemaal en was blij met de opkomst  van toch 19 koorleden.

Ook de bondsleden werden door haar hartelijk begroet en onze voorzitter Rita was blij met hun vroege komst, zodat ze tot de theepauze nog even konden luisteren naar onze liedjes. We zongen (gemakkelijke liedjes) die werden uitgezocht door de jarigen van de vakantieweken.

Tijdens de theepauze werd de jubilaris in het zonnetje gezet: Als eerste werd ze toegesproken door Rita en kreeg een knuffel en een bos bloemen. Ook werden twee collages (foto’s uit heden en verleden) aan haar overhandigd. Daarna was het Gerda, onze penningmeester, die haar een mooi verpakt cadeau overhandigde, namens leden en bestuur van “De Korenaar”. Na het uitpakken van het pakje werd een mooie muzieksleutel zichtbaar waar ze erg blij mee was. Bovendien las en zong Gerda haar een zelfgemaakt gedicht en liedje toe.

Daarna werd ze hartelijk gefeliciteerd door de vertegenwoordigers van de Bond van Koren. Als eerste was het Gerda van der Molen die haar namens de bond een speldje op de kraag van haar jasje mocht bevestigen. Niek van Woerkom, als laatste van de feest commissie, overhandigde haar een bos bloemen en een oorkonde.

Dhr. Van Woerkom vindt het heel jammer dat Mimi niet de 60 jaar kan halen omdat we stoppen als koor. Maar hij begrijpt het wel. Mevr v.d. Molen zegt dat er nog vele andere koren zijn die graag nieuwe leden willen, want ook daar is het vaak moeilijk om nieuwe jongere leden te vinden. 
Dus blijf niet thuis als je graag zingt en kijk eens bij een ander.

Mimi memoreerde dat ze  lid werd toen ze 32 jaar oud was, en ze had een zoontje die wel mee moest omdat ze geen oppas voor hem had. Maar Theo vond dat niet erg, en ging graag mee. 
De dames verwenden hem wel. 

Mimi was tijdens deze periode 26 jaar lang penningmeester, en ze was zuinig op de centjes! Bovendien heeft ze altijd voor de bladmuziek gezorgd.  
Na een kopje thee en een traktatie van één van de jarigen ging een ieder huiswaarts.

Nu nog 2 x repetitie en dan een feest (omdat “De Korenaar” 60 jaar bestaat) en een afscheid i.v.m. het opheffen van ons koor ingaande 1 oktober 2018.

September 2018
Beka Brink

Foto's:  https://photos.app.goo.gl/7cSmPtXZJNn7Rdox6Nieuwjaarsviering “De Korenaar”

Op 9 januari 2018 begonnen de dames van De Korenaar met een nieuwjaarsviering met o.a. lekkere Nieuwjaars rolletjes met slagroom. 
Het werd een gezellige middag, een goed begin van het jaar 2018.
Alle dames kregen van de beheerders van de Zaal van het Leger des Heils een waxinelichtje in houten houdertje mee naar huis. 

Nagekomen verslag Mineke Pijper:

Nieuwjaarsviering(uitgebreid verslag)

Dinsdag 9 januari kwam het koor voor het eerst in het nieuwe jaar bijeen. Na binnenkomst werden de kerstliedjes weer ingeleverd en wensen we elkaar een voorspoedig 2018. Liesbeth begon de eerste repetitie met een toepasselijk lied nl.: Nieuwjaarke Zoete. Ook werd Nieuwjaar 2018 gezongen.
Vervolgens zongen we Let us walk in peace. Hopelijk wordt er in dit nieuwe jaar in de hele wereld meer aan en om elkaar gedacht en zal het eindelijk overal vrede worden! 
Maar dit zal wel een utopie zijn. In de pauze hebben de dames van het bestuur op beide tafels een schaal met “kniepertjes” neergezet waar met smaak van is gegeten, want de schalen waren na de theepauze zo goed al leeg. De mensen van het ‘Leger des Heils’ hadden gezorgd voor een cadeautje voor alle koorleden, nl. een houten standertje met een waxinelichtje, tevens een lucifersdoosjeshouder, vergezeld van een kort gedichtje: Lichtpuntjes. Ook dit stond op de tafel voor ons klaar. Een leuke attentie!
Na de thee nam Rita, onze voorzitter, het woord en hield een Nieuwjaarstoespraakje, waarin ze o.a. kort terugblikte op het afgelopen jaar. Verder sprak ze, met behulp van een aantal voorbeelden over het, in haar beleving, snel verstrijken van de tijd. Een jaar stelt qua tijd niets voor, maar er kan wel een heleboel gebeuren. En wat dit jaar voor ons in petto heeft is niet bekend.
Ze wenst ons allen gezondheid en geluk!
Vervolgen zongen we nog een aantal liedjes, waarna we begonnen aan onze traditie: Een drankje met nieuwjaarsrolletjes met slagroom!

Mineke Pijper


Eigen kerstviering “De Korenaar” 19-12-17

Rita opende onze kerstviering met troostende woorden voor 2 leden die hun partner hebben verloren.
Daarna las ze een mooi gedicht voor bestemd voor onze zieke leden.
Mineke las een mooi verhaal (De boom) en gedicht (Kerst en De ster) voor en begeleidde ons met het zingen van kerstliedjes. Vervolgens zongen we:  In donkere nacht, Sankta Lucia en We wish you a merry Christmas. 

Na de koffie met kerstkrans las Rita een prachtig kerstverhaal in het Gronings voor.
Rita nam als laatste het woord en wenste iedereen hele fijne Kerstdagen.

Een heel gezellige middag.

verslag + foto’s: Jo en Mineke 

Foto's: https://photos.app.goo.gl/83YaDL96CCMuy0kK2


Groot Vrouwen van Nu Koor 10 december 2017

Op 10 december 2017 hebben 7 dames van ons koor “De Korenaar”, nl. Sijke, Truus, Ans, Martha, Beka, Stieneke, en Jo meegezongen in het Groot Vrouwen van Nu Koor onder leiding van dirigente Jessica Bos.
Na 5 zaterdagmorgens te hebben gerepeteerd brachten we 12 liedjes ten gehore.
Het was een heel mooi kerstconcert en we werden beloond met een staande ovatie.

Verslag: Jo Roemeling

Foto's: https://photos.app.goo.gl/Puf1ljtPwiivsTJB3


Oldambster Korendag 9 december 2017

Op 9 december 2017 deden de dames van “De Korenaar” mee aan de Oldambster Korendag in het Dollard College in Winschoten. Dit werd georganiseerd door Abel Brink van Shantykoor Maritiem. Een mooi initiatief om kennis te maken met andere koren. Er waren 8 koren aanwezig. Het genre van deze dag was heel afwisselend. Er was een gospelkoor, een piratenkoor, een amusementskoor, een gregoriaans koor en er waren shantykoren. Het was een zeer geslaagde dag en voor herhaling vatbaar.

Verslag: Jo Roemeling
Foto’s: o.a. Mineke Pijper

Foto's: https://photos.app.goo.gl/kfxCTUHjZ2QlELn03


Jaarlijkse Uitje 19 November 2017

Vandaag zijn we voor ons jaarlijks uitje naar de Klinker geweest, om de voorstelling van’ Weet je nog, wel’ bij te wonen. Maaike Widdershoven en Tony Neef zongen gezellige liedjes onder begeleiding van Ruud Bos. Liedjes van o.a. Wim Sonneveld, Annie M.G. Smidt, Frans Halsema, Toon Hermans en André Hazes werden niet alleen door Maaike en Tony gezongen, maar wij zongen ook uit volle borst mee.
Een fijne gezellige middag. Na de voorstelling gingen we naar Restaurant ‘t Backhuys in Winschoten waar we heerlijk hebben gegeten. Een verrassing uit de keuken was een plankje met eigen gebakken brood met verschillende soorten worst en zelfs kaantjes. Het voorgerecht was mosterdsoep en ossenstaart bouillon. Het hoofdgerecht bestond uit schelvis gewikkeld in zalm, een varkenshaasje, groente, patat en appelcompote. Het dessert Apfelstrudel, ijs en bavarois. Het was heel lekker, en de bediening perfect.
Al met al een zeer geslaagde middag en avond, georganiseerd door Mineke en Tineke.
Bedankt dames.

Verslag: Jo Roemeling

Foto’s Mineke Pijper

Link naar de foto's: https://photos.app.goo.gl/gD2UrjZAmUI2uLTY2


Martha Cramer-Walters jubileert 3-11-1987 - 3-11-2017

Op 17 november 2017 werd dit jubileum gevierd.

In de pauze van onze koorrepetitie werden we getrakteerd op een dikke plak zelfgebakken cake van Martha.Martha was 30 jaar lid van Dameskoor “De Korenaar”. Rita vertelde in haar speech leuke anekdotes en herinneringen. Martha kreeg een mooi hart aangeboden met de woorden van Rita, Open je Hart, plus een prachtig boeket bloemen en een fotocollage gemaakt door Gerrie.
Na de pauze repeteerden we verder met de kerstliederen voor de kerstavond van de Vrouwen van Nu.

Verslag: Jo Roemeling-Bos

Foto’s: Beka en Mineke

Link naar de foto's: https://photos.app.goo.gl/NPx0YueP7sGkGSNB2


Dameskoor “De Korenaar” uit Winschoten huldigt leden op 26 september 2017.


De dames Sijke Meijer-de Jong en Truus Bijleveld-Reinek werden op 26 september 2017 gehuldigd door het bestuur. Sijke is 50 jaar lid en Truus is 40 jaar lid van dit dameskoor. Sijke Meijer-de Jong werd lid op 5 september 1967. Ze is secretaresse en voorzitter geweest. Ze vervult nu nog steeds de rol van postbode en bezorgt bij verjaardagen de felicitatiekaart bij de jarige dames thuis. Ze is nu al 50 jaar een trouw lid en zingt bij de alten. Truus Bijleveld-Reinek is lid geworden op 13 september 1977. 

Truus is een trouw lid en heeft altijd een behulpzame rol gespeeld in het koor. Ze is nu al 40 jaar een trouw lid en zingt bij de sopranen haar hoogste lied. 
Op 26 september werden deze beide dames in het zonnetje gezet door het bestuur van “De Korenaar”. 
De dames kregen een roos en een cadeautje. Er waren ook twee  bestuursleden van de ‘Bond van Koren’ in Groningen aanwezig, nl. mevr. Gerda v.d. Molen en de heer Niek van Woerkom en die verrasten de dames met een prachtig boeket, een speld en een oorkonde. Het was een feestelijk intermezzo in de pauze op de zangmiddag van de dames van “De Korenaar”.  De pauze met thee, koffie en een heerlijke koek duurde wel wat langer dan anders en was heel erg gezellig.

En……..het zingen klonk na de pauze ook nog veel opgewekter en vrolijker dan anders.

Dit verslag is gestuurd en geplaatst in Het Streekblad op 4 oktober 2017

Voor de foto's van de huldiging klik op deze link: 

https://photos.app.goo.gl/Hl1XJBvchxhaFHqw2


Verslag van de Kerstviering op dinsdag 20 december 2016.


Het bestuur en een aantal leden zorgden ook dit jaar weer voor de aankleding van de zaal.

Toen de dames binnenkwamen stonden de theepotten en de kerstlekkernijen al klaar op de tafels en was het heel gezellig ingericht en versierd.

Nadat ieder een plaats had gevonden, een kopje thee of koffie had genomen en zich bediend had van het heerlijke banket en kerstsnoep opende de voorzitter Rita Harms de kerstmiddag met een toespraak waarin de begrippen ‘samen, aandacht voor de medemens, tradities, oorlog en geweld en vrede’ aan de orde kwamen.

Er was een speciaal welkomstwoord voor mevrouw Gerry Gunster omdat zij, o.a. door ziekte, lange tijd afwezig was.

Daarop nam Gerry het woord en vertelde dat ze blij was weer in ons midden te zijn, hetgeen ze de komende tijd vaker probeert te doen. Ze had voor ieder van ons een persoonlijk cadeautje meegenomen, een lief gebaar!

Na een korte pauze werd het programma vervolgd door Ankie met een soort van gedicht over Ontmoeten – wat soms een diepere betekenis heeft dan elkaar zo maar tegenkomen.

Hierna nam Ans achter de tafel plaats met het gedicht: ‘Soms is de dag een diamant en soms een ruwe kei’. De inhoud van dit gedicht slaat op het leven van ons allemaal en de wereld om ons heen.
Tussendoor werden er nog drankjes ingeschonken.

Vervolgens zongen we o.l.v. Mineke een aantal kerstliedjes welke we met Liesbeth  voor de kerstavond  ingestudeerd hadden. Waarna Gerda voor het voetlicht trad met het door haar prachtig gezongen lied ‘Open heerdvuur’.

Een Gronings liedje, waarop de zaal spontaan reageerde door ook nog het ‘Winterlaid’ en het ‘Scheuvellaidje’ in te zetten.

Rita vertelde een Kerstverhaal met als titel ‘De opmerkelijke kerstboodschap’ waarin een kerststalletje uit vroegere tijden opnieuw zijn intrede doet in het leven van een oudere dame als ze op een kijkdag van een veilinghuis aanwezig is.

Als laatste kwam Gerrie van Harskamp met ‘Ik wens je de tijd’, een gedicht met als strekking dat haasten nergens goed voor is maar dat je de tijd beter anders kunt besteden en meer tijd zou moeten nemen om te genieten.

De kerstmiddag werd besloten met het zingen van de liedjes: 

‘Vrede’, ‘Laudate omnes gentes’ en ‘Ere zij God’.

Het was een zeer geslaagde en sfeervolle kerstviering!

Bij het verlaten van de zaal mochten de dames een prachtige en leuk verpakte kaars uitzoeken, welke we door het Leger des Heils kregen aangeboden.


Verslag: Mineke Pijper

Foto’s: Mineke Pijper en Beka Brink

Groepsfoto: Barbara Beekes

Link naar de foto's


Korenaar Kerst 2016Twee Rayonconcerten

Ons koor “De Korenaar” deed de afgelopen maanden twee keer mee aan een Rayonconcert van de Bond van Koren Groningen.

21 september 2016 in “Bad Nieuweschans
in Dorpshuis “De Akkerschans”

Dameskoor ANIMO BAD NIEUWESCHANS organiseerde, t.g.v. hun 40-jarig bestaan een
Rayonconcert op 21 september 2016 in dorpshuis 
“De Akkerschans”. Er deden 8 koren mee.

Wij zongen daar voor de pauze:  
Nina Bobo, If I planted, Vrede en Kein schöner Land 
Na de pauze zongen we:
Op de kermis, The last rose of summer, Sloaplaidje en Mien toentje.
Het was een heel fijne sfeervolle zangmiddag.
Op het eind zongen alle koren samen: Zingen maakt blij.
Op de website van ‘Vrouwen van Nu Winschoten’ zijn alle koren te beluisteren.
Vul in de Googlebalk bv. in: you tube Dameskoor De Korenaar…..(of zie hieronder)
en je hoort ons zingen. 
Ook de andere koren die daar zongen zijn er te beluisteren.

30 oktober 2016 in de Vennekerk in Winschoten

Het koor “De Medeklinker” uit Winschoten organiseerde onder auspiciën van de BvK in de prov. Groningen dit concert. Er deden 11 koren mee.
De dames van “De Korenaar” o.l.v. Liesbeth van Hoffen zongen na de pauze 6 liedjes met begeleiding van Truus Schouten op piano of accordeon.  
We zongen: 
If I planted  a garden, Spring Song, The Sally Gardens, Zametsi se Bozne le, The last rose of summer en Mien toentje.
Het was een heel mooie, lange zangmiddag.
Gerrie SmitLink naar de andere foto's.

Koor 112016
Links naar You Tube

YouTube-videohttps://youtu.be/eI87rRJ2Ae4

YouTube-videohttps://youtu.be/3E8EcTyoWz4

YouTube-videohttps://youtu.be/bLfL1xjowfo


Koorreisje 30 augustus 2016 en 50e verjaardag Liesbeth

Om 12.30 uur waren de reislustige dames van dameskoor “De Korenaar” aanwezig op de grote parkeerplaats in Bovenburen.
Ze zeiden: ‘Busje komt zo’, maar………. die kwam maar niet. 
Mineke en Tineke, de dames die alles hadden georganiseerd, kregen, na een belletje, te horen dat hij even verkeerd was gereden en nu oponthoud had, maar …… het viel mee. 
Er moest nogal wat mee, want we gingen ook naar het verjaardagsfeestje van onze dirigente Liesbeth. 
Liesbeth had op 29 augustus Sarah gezien en dat moest gevierd worden.
Mineke en Tineke moesten hun extra bagage nog in de bus zetten. Jurrie Jansen, de chauffeur, zorgde ervoor dat alles en iedereen zo snel mogelijk in de bus kwam en daarna vertrokken we naar Eelde. 
Onderweg repeteerden we nog even het lied dat Mineke voor Liesbeth had gemaakt en dat we nog niet samen met deze woorden hadden gezongen en voor dat we het wisten waren we bij het muziekinstrumentenmuseum. Het paadje naar het museum was erg smal, maar we kwamen nog wel een eindje naar het museum toe en het laatste stukje gingen we lopen.
Het echtpaar Dick & Rieteke Verel was al bang dat we het niet konden vinden omdat we zo laat waren, maar verwelkomde ons hartelijk.
We kregen een fantastische rondleiding van dhr. Verel en een kop koffie of thee van mevrouw Verel met een door haar gemaakte versnapering. Heerlijk! 
Er was heel veel te zien en er werd heel veel verteld over de muziekinstrumenten die we zagen. Ik denk dat veel dames nog graag een keer weer een bezoek brengen aan dit museum, want we hebben lang niet alles kunnen bekijken doordat we wat later uit Winschoten waren vertrokken. 
Een fijne rondleiding!
Liesbeth was intussen ook in het museum aangekomen met de bus. Toen zij van huis wou gaan bleek er een band lek van haar auto en toen besloot ze maar de bus te pakken.

Koorreis deel 1
We vertrokken nu naar het kerkje in Klein Wetsinge waar we weer bij een smal weggetje kwamen en opnieuw een extra stukje moesten lopen.
We moesten heel veel meenemen uit de bus, want  Mineke en Tineke hadden voor veel versieringen e.d. gezorgd voor de jarige Liesbeth.
De mannen van het Warffums Mannenkoor stonden al te wachten en dachten: “Waar blijven ze nou?”
Er waren ook twee dames die Liesbeth zingend welkom heetten.
Liesbeth had dit laatste gedeelte van de reis mee georganiseerd. Ze wilde haar verjaardag vieren met beide koren, die samen ook nog een klein ‘concertje’ zouden geven. Liesbeth nam dus de leiding over. We kregen koffie, thee en iets lekkers! En we gingen zingen. 
We zongen samen met het Warffums Koor en beide koren zongen apart.
Liesbeth zong ook nog een lied terwijl ze boven bij het orgel stond. 
Liesbeth kreeg een envelop met inhoud van de koorleden.
Natuurlijk kreeg ze ook bloemen!
Er waren twee heren van de BvK aanwezig om een koorlid van het Warffums Mannenkoor te feliciteren met een jubileum. 
Het was heel erg gezellig. 
Onze penningmeester Gerda zong een lied voor Liesbeth op de melodie van “De gedachten zijn vrij”. 
Mineke had ook nog veel verrassingen voor Liesbeth.

Toen werd aangekondigd dat het buffet klaar stond en iedereen haalde daar wat lekkers op.
Het was allemaal overheerlijk. Het was een prachtige dag!

We gingen heel tevreden met Jurrie Jansen, via Groningen, waar Liesbeth zo dicht mogelijk bij haar huis werd afgezet, weer naar huis.

De vele foto’s die gemaakt zijn laten zien hoe feestelijk dit reisje is geweest.

Koorreis deel 2


YouTube-video
Verslag: Gerrie Smit
Foto’s zijn van meerdere fotomakers.
 Kerstmiddag “De Korenaar” op 15-12-15 

Op deze kerstmiddag hebben enkele leden samen met het bestuur de zaal gezellig versierd met kerstgroen, waxinelichtjes,  kaarsen, kleedjes, enz.
Om 14.00 uur heette voorzitter Rita iedereen van harte welkom en wenst iedereen een fijne middag.
Bij de thee en koffie was er een traktatie van Aly Rotgers. 
Ze is pas gestopt als koorlid, maar wou ons nog graag even verwennen.

Er werd een kerstgedicht voorgelezen: “De donkere dagen”.
Ans las “Ik had een droom” voor van M.L. King.
Tjits had een verhaal over “Licht en donker”.
In de pauze genoten we van een heerlijk glaasje fris met iets lekkers.

Mineke had een quiz over allerlei dingen die te maken hebben met kerst. Best moeilijk, maar erg leuk.
Voor de winnaars waren nog cadeautjes. (zie foto´s)

Gerda zingt twee prachtige liederen, o.a. Ik had een mooie droom. 

Het was een heel fijne, sfeervolle kerstmiddag.

verslag:Gerrie
foto’s: Mineke

Kerstmiddag 15-12-2015 Koor

Zingen en eten op kerstavond van Vrouwen van Nu op 14-12-2015


Maandag 14 december 2015 Kerstviering
m.m.v. 
Dameskoor “De Korenaar”
o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen
en m.m.v. pianiste Mineke Potgieser

De zaal bij Zalencentrum Lamain was prachtig versierd met de kerstukjes die o.l.v. Commissie Groen gemaakt waren door de dames met de ‘groene vingers’.
De zaal was open om 17.30 uur, maar al ver van te voren kwamen er leden binnen. 
De dames van “De Korenaar” waren ook eerder om even “in” te zingen.
Er werd aan iedereen een drankje aangeboden en om 18.30 uur verwelkomde voorzitter Nelly Muysson iedereen en stak de kaars aan. 
Het koor zong drie liederen: “O come all ye faithful”, “All the angels sing” en “Zu Bethlehem geboren”.
Daarna las Els de Haas een gedicht voor van Jens de Clercq.
Daarna werd het warm en koud buffet geopend.
Er werd gesmuld van al die lekkernijen.
Er waren koude gerechten, zalmsalade, huzarensalade, makreel, zoute haring, gevulde eieren, rauwkost en sla. Verder was er rode kool, hachee, bami en saté. Kleine gehaktballetjes, aardappelkroketjes, aardappel rosétjes, stokbrood en kruidenboter. 
Voorzitter Grietje Gringhuis vertelde een verhaal, “Lang leve het kerstmaal” en daarna zongen de dames van “De Korenaar” weer drie liederen, nl. “Bei der Krippe Jesu”, “Noël” en “Peace, peace, peace”
Er wordt ons nog een heerlijk dessert aangeboden door de familie Lamain. Daarvoor kreeg hij een hartelijk applaus. Het was heerlijk.
Dan is het pauze.
Na de pauze vertelt Phia nog een verhaal. In het Gronings:
“Het is mien aigen keus.”
Er volgt nog een kop koffie en daarna zingt het koor nog drie liederen: “Joy tot he world”, “In donkere nacht/Stille nacht” en “Born is the Light of the World”.
Voorzitter Nelly sluit deze avond en daarna zingen we allen samen staande het “Ere zij God”.

Het was een fijne sfeervolle kerstviering.

Verslag: Gerrie Smit
Foto’s: Mineke Pijper

14-12-2015 koor
Herfstconcert in De Kleine Zaal van De Klinker.

“De Korenaar” gaf zondagmiddag 18 oktober, o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen, een herfstconcert.
Het koor zingt meestal a capella, maar werd deze middag bij een aantal nummers begeleidt door pianiste Liesbeth Wildeveld.
Liesbeth Wildeveld verzorgde ook twee intermezzo’s.

Op het programma stonden voor de pauze de nummers:
Kein schöner Land,  Erev Shel Shoshanim, Vrede, Fill the well with in, Peace is flowing like a river.
Liesbeth Wildeveld speelde: Arabesque in A Groot van Debussy.
Het koor vervolgde met: The last rose of summer,  The Sally Gardens, If I planted a garden en My favorite things                                   
Dan is het pauze, tijd voor thee, koffie of een ander drankje.

Na de pauze vervolgden de dames van De Korenaar met: Freedom Song, Sunrise sunset, Durme en Zametsi se Bozne le (een kerstliedje uit Bulgarije).
Liesbeth Wildeveld speelde: Adagio BWV 974, bew. van J.S. Bach van een hoboconcert van com. Allessandro Marcello.
Het koor vervolgde met  Lied van land en tuinbouw, waarna voorzitter Rita een gedicht voorlas.

Met Ernst mien jong, Vrouger en Mien toentje waren we aan het eind van het concert.
Song of Farewell is het laatste lied.

Jammer dat het was afgelopen. 
Veel koorleden haalden bij dit lied hun zakdoek tevoorschijn. 
Ze konden het niet drooghouden.

Foto´s zijn gemaakt op verschillende tijdstippen, nl. op 8 oktober bij het uitproberen van de zaal en op 18 oktober, de dag van het concert. 

Dank aan de fotografen: 
Nico van Harskamp, Mineke Pijper en Wim Smit.

Verslag: Gerrie Smit.

Concert 10-2015
YouTube-video
Jubileum Gerry Gunster 29 september 2015

Dinsdagmiddag 29 september 2015 zaten de dames van “De Korenaar” klaar om het 50 jarig, gouden, jubileum te vieren van Gerry Gunster. Bloemetjes op tafel en Gerry in haar feestkledij.  Natuurlijk was ze bij binnenkomst al door velen gefeliciteerd en geknuffeld.Dhr. Niek van Woerkom van de Bond van Koren is ook aanwezig. Bij de thee en koffie werd een heerlijk petitfourtje gepresenteerd.

Voorzitter Rita neemt het woord.

Lieve Gerry,
 
Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat je als lid werd ingeschreven bij de Korenaar. Tot op heden heb je in de loop der jaren heel wat meegemaakt in en met het koor.
In het begin inde je de contributie maar daar bleef het niet bij.
In de Historie van ons koor ben ik meerdere keren jouw naam tegen gekomen, betreffende het mee verzorgen van een gezellige middag door middel van een leuk verhaal tot het mooi voordragen van een mooi gedicht op een kerstavond bij de afd. Vrouwen van Nu.
In de reiswereld bleef je ook niet onopgemerkt want in samenwerking met twee andere dames organiseerde je vele reizen.
Ook met soep en koffie weet je raad als er 3 groepen in Hoogezand op bezoek komen vanwege een verhuizing.
Over Rayonconcerten en Korenrondes hoeven ze jou ook niets meer te vertellen.
Optreden in verzorgingshuizen, woonzorgcentra is jou niet vreemd.
Met meerdere koren en orkesten samen zingen word je niet heet of koud van!
Om nog maar te zwijgen over veranderingen van kleding en b.v. bestuurswisselingen, ook daar weet je van mee te praten.
Een levensloop hoef ik niet te geven, maar er even doorwandelen is best wel leuk.
 
Van al onze leden en het bestuur mag ik jou van harte feliciteren met dit 50 jarig jubileum.
Bij een jubileum horen kadootjes.


Gerry krijgt Zoetwaterparels die meerdere kleuren (glans) in een donkere tint hebben met een zilveren slot, een fotocollage en een prachtig boeket bloemen.
Gerry is er heel erg blij mee.
Rita wenst haar veel ‘draag’plezier bij het dragen van deze prachtige parels en veel geluk en gezondheid.
Natuurlijk komen alle dames die ook even bewonderen.

Gerry is helemaal beduusd en bedankt ons allemaal hartelijk.

Dan is het woord aan Niek van Woerkom, die haar namens de Bond van Koren, hartelijk feliciteert met dit jubileum, haar in de bloemetjes zet en haar een oorkonde en een speld van de BvK aanbiedt.

Dan wordt er nog een kopje thee en koffie gedronken en komen ook dirigente Liesbeth van Hoffen en pianiste Liesbeth Wildeveld binnen, feliciteren Gerry en drinken ook een kopje koffie of thee mee.
Het is verder een gewone zangmiddag, want er moet hard worden geoefend voor het concert in De Kleine Zaal van De Klinker op zondagmiddag 18 oktober om 15.00 uur.

Niek van Woerkom vertelt over het 105 jarig jubileum van de BvK op 
10 oktober in Marum. Er is nog plaats genoeg en het wordt een heel erg goed concert met heel goede artiesten.

Niek van Woerkom neemt afscheid en wij gaan aan de slag met ons repertoire voor het concert waarbij Liesbeth Wildeveld op deze dag bij ons is voor de begeleiding.

Gerrie

Koor Jubileum 2015
Klik op onderstaande afbeelding om deze te vergroten.
Kerstmiddag 16 december 2014

Deze middag was de repetitiezaal van de dames van “De Korenaar” helemaal in kerstsfeer gebracht door enkele dames die al om één uur aanwezig waren om alles in orde te maken.
Er waren ook al veel versieringen aanwezig, maar de tafels met versieringen, waxinelichtjes met kannen thee en diverse lekkernijen moesten nog wel worden klaar gemaakt en versierd worden met dennentakken en hulst. 
Op deze kerstmiddag werden er verhalen en gedichten voorgelezen en vooral gezellig met elkaar gekletst. 
Voorzitter Rita verwelkomde om twee uur iedereen en wenste iedereen een fijne middag.
Mineke Pijper las enkele mooie gedichtjes voor. 
Tjits Zwartsenburg vertelde het verhaal: Kerstbezoek van Mies Bouwman en Rita las ook nog een heel mooi kerstverhaal voor.
Samen werd ook nog het prachtige lied Stille nacht, Heilige nacht gezongen.
Om vier uur ging iedereen tevreden huiswaarts.
De corveeploeg was nog even langer bezig, maar vele handen maakten licht werk.
Een heel geslaagde kerstmiddag.

foto’s: Mineke en Gerrie
tekst: Gerrie

Kerst Korenaar
Kerstavond Vrouwen van Nu 15-12-14

Op 15 december vieren de ‘Vrouwen van Nu’ Winschoten hun jaarlijks kerstfeest bij Zalencentrum Lamain.
Het koor van ‘Vrouwen van Nu Winschoten’, “De Korenaar” doet hier zoals elk jaar aan mee.

Na de opening van voorzitter Nelly Muysson wordt de kaars aangestoken en leest Els het gedicht: ‘Bij het ontsteken van de kaars’ voor.
Grietje vertelt het kerstverhaal: ‘Het kersthol’ van Mies Bouhuys.

Er is deze avond een stamppotten buffet.
De heer Lamain legt ons uit wat er allemaal is.

Op deze avond zingen de dames van “De Korenaar”, o.l.v. Liesbeth van Hoffen en met pianobegeleiding van Liesbeth Wildeveld in drie blokjes:

 ‘Italiaans kerstlied’ uit Napels,
 ‘If I planted a garden’ van Sally DeFord
‘Born is the Light of the world’ van Sally De Ford

‘Zu Bethlehem geboren’ van Friedrich von Spee,
‘Peace, Peace, Peace’ van Sally DeFord 
‘I’m dreaming of a white Christmas’ van Irving Berlin.

 ‘All the Angels Sing’,van Megan M. Schultz 
‘Freedom Song’ vrij naar Brahms 
‘In donk’re Nacht/Stille Nacht’

De avond wordt besloten met het samen zingen van “Ere zij God”.

De dames van het koor krijgen allemaal een potje kerstgelei mee naar huis als dank voor hun optreden..

Foto’s: Mineke Pijper
Verslag: Gerrie Smit

Korenaar 12-2014Op deze website vindt u bij Afdelingsavonden meer foto’s van deze avond.Reisje ‘De Korenaar’ op 30 september 2014

Op 30 september haalden 8 chauffeurs hun ‘passagiers’ op de afgesproken tijd op en reden allemaal hun ‘eigen’ route naar Borger. Het was een prachtige dag en de dames hadden er allemaal zin in.
Om 13.30 uur was iedereen aanwezig in de prachtige zaal van Villa van Streek. 
We werden hartelijk welkom geheten door dhr. Hans Agterberg en kregen een heerlijke kop thee of koffie met iets lekkers erbij. (Zie foto).
Er werd uitgelegd dat de workshop niet gegeven wordt door Anja W, want die is ziek, maar door Ellen Steffers-Dekker. Ellen woont in Ruinerwold en is musicus/pedagoge zang. 

Na van de heerlijkheden en de koffie genoten te hebben vertrokken we o.l.v. Hans voor een wandeling van ruim een uur door oud Borger. Iedereen ‘liep mee’. Als het even wat te snel ging stopten we even. Onderweg werd er heel veel verteld.
O.a. over het terugbrengen van de natuur in ‘oude staat’. Veel land was vroeger in gebruik voor de landbouw, maar nu wordt het weer ‘wilde’ grond.
We gingen ook over de Joodse begraafplaats. (zie foto’s)
Daarna wandelden we door naar het Hunebedcentrum waar we in een relatief korte tijd even van konden ‘proeven’.
Daarna kwamen we bij het grootste hunebed en daar werd natuurlijk een groepsfoto gemaakt.
(foto)
We liepen daarna terug naar de winkelstraat en kregen een half uur de tijd om 3 schitterende winkeltjes te bekijken. Dat was natuurlijk veel te kort, maar we hielden ons aan de afspraak en genoten daarna heerlijk in de tuin van Villa van Streek van een kopje thee, koffie of iets fris met een lekker hapje.
Tijd voor de workshop. Onze verwachtingen waren hoog gespannen. Wat zouden we moeten doen?
Mevrouw Ellen Steffers-Dekker liet ons eerst allerlei oefeningen doen en daarna gingen we zingen. 
We moesten ook onze naam ‘zingen’. 
We zongen o.a. ook de canon: Viva. viva, la musica.
Het was een heerlijk uurtje ‘bezig zijn’ met allerlei facetten van de muziek.
Tot slot zong Ellen nog een paar prachtige chansons.
Een heel geslaagde workshop.
En toen was het tijd om ons te laten verrassen door de: 
Proeverij van Streek.
Het was allemaal heel erg lekker. Hans legde uit wat het was, maar we konden dat niet zo gauw onthouden. Hij vertelde echter dat het ook op hun website stond. Ik heb het menu dus maar bijgevoegd zoals het op hun website stond aangegeven.

Voorgerechten 
Vis – à – Vis
Bouillabaisse, rijkelijk gevulde vissoep, afgemaakt met rouille 
Goud van Oud
Spekkedikken, hartige pannenkoekjes met grasspek, droge Drentse worst met een coulis van zwarte bessen
Herfstgeur (v)
Paté van bospaddenstoelen, gevuld met noten en een truffelmayonaise.
Hoofdgerecht
Zeilschol
Op het vel gebakken scholfilet, geserveerd met aardappelcake
en boterjus
Pootje gelicht
Eendenbout, geconfijt in perzikensap, afgemaakt met perzik
en een puree van rode biet 
Tuinjuweel (v)
Strudel van bladerdeeg, gevuld met pompoen, tuin- en snijbonen,
een dakje van komijn op een crème van kikkererwten
Bouillabaisse als maaltijdsoep
rijkelijk gevulde vissoep, afgemaakt met rouille,
geserveerd met brood en roomboter
Nagerecht
Boerin gevraagd
Boerenjongens-roomijs uit Fluitenberg, met stroopwafelkruim en een siroop van hunebedlikeur
Droomchoc
Chocolade pannacotta met witte chocolademousse, geserveerd met stracciatella roomijs

Geloof maar dat we heerlijk hebben gesmuld!
We zouden om 20.00 uur of 20.30 uur weer vertrekken, maar het werd wat later, maar toen gingen we ook allemaal tevreden huiswaarts.
Er zal nog lang worden nagepraat over deze heerlijke dag en er zullen vast dames zijn die nog eens terug gaan om daar te eten of om iets leuks te kopen bij één van de mooie winkeltjes of in het winkeltje van Villa van Streek.

Foto’s: Beka Brink, Mineke Pijper en Gerrie Smit 
Verslag: Gerrie Smit

Reis de KorenaarDe dames van de Korenaar vieren Kerstfeest - december 2013

Op 16 december traden ze op bij het kerstfeest van de afdeling.

Op deze avond was er voor de Vrouwen van Nu een heerlijke Kerst-broodmaaltijd klaargemaakt door de familie Lamain.
Het Koor zong drie blokjes met liederen.
Eerste blokje: Shalom Chaveriem, Durme, Erev Shel shoshanim en Vrede. 
Tweede blokje: Zu Bethlehem, Bethlehem Morning en In donk’re Nacht/ Stille Nacht.
Met Stille Nacht mochten de dames in de zaal meezingen.
Derde blokje: Engelen canon, Italiaans kerstlied en Christmas is coming.
Als afsluiting van de avond werd gezamenlijk het Ere zij God gezongen.
De dames van het koor kregen als dank voor hun medewerking een presentje, een kersttasje met een kerstwens en een kerstbal.

NB. Op deze website kunt u bij Afdelingsavonden meer over het verloop van deze avond lezen.

Op 17 december werd er kerstfeest gevierd in de zaal waar altijd wordt gerepeteerd, nl. de grote zaal in het gebouw van Het Leger des Heils.
Het was een fijne sfeervolle middag. Voorzitter Rita Harms vertelde het verhaal ‘De feestjurk van Anneke’ en Aaltje Schrage vertelde een verhaal van Marga Kool, ‘Midwinter in d’Olle landschap’.
Op deze middag werden ook de foto’s getoond van het 55-jarig jubileum: het feest op 21 september in Het Rozenpaviljoen en het Concert op
17 november in de Marktpleinkerk.
Ronald, medewerker van Het Leger des Heils verzorgde de presentatie.
Gerda, Mimi en Rita leerden ons nog een tegenstem bij een kerstlied dat Avventura Musicale had gezongen tijdens hun concert.
Gerda en Mimi zongen het lied en Rita en de andere koorleden zongen een tegenstem.
Het was een heel fijne middag.

Kerst 2013 Korenaar

Herfstconcert “De Korenaar” 17-11-13

Op zondagmiddag 17 november
gaf
Dameskoor “De Korenaar”,
o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen
een warm en stijl-vol
Herfstconcert
van Middeleeuwen tot Musical
in de Marktpleinkerk in Winschoten


Het Warffums mannenkoor,, dat ook o.l.v. Liesbeth van Hoffen zingt,  en hun pianiste Ineke Bakker uit Warffum, Carolien Berends, sopraan, uit Groningen en Liesbeth Wildeveld, pianiste, uit Groningen verleenden hun medewerking aan het concert.

Voorzitter Rita Harms heette om drie uur iedereen van harte welkom. Ze was erg blij dat de kerk zo goed gevuld was.
Het publiek genoot zichtbaar van het programma.
Onze marktpleinkerk heeft dan ook een heel goede akoestiek.

Het lied Edelweiss uit Sound of Music dat door Carolien Berends werd gezongen, werd achtereenvolgens door alle medewerkers en zelfs door het publiek mee gezongen.


Rita bedankte om kwart over vijf medewerkers en publiek en overhandigde de pianistes en dirigente een prachtig boeket.
De heren kregen een grote Groninger koek om op de volgende repetitieavond lekker bij de koffie op te eten.

In de foto’s die u hier onder kunt bekijken vindt u ook het programma waarop u kunt zien welke nummers er zijn gezongen.

Op de website van het Warffums Mannenkoor konden we een paar dagen later lezen:

Het Mannenkoor was op zondag 17 november 2013 te gast bij het jubilerende dameskoor De Korenaar te Winschoten. Beide koren staan onder leiding van Liesbeth van Hoffen. Als solist trad op sopraan Carolien Berends. De begeleiding was in handen van de pianistes Liesbeth Wildeveld en Ineke Bakker.Onder het motto van Middeleeuwen tot Musical werd in de Marktpleinkerk in Winschoten een gevarieerd programma ten gehore gebracht met nummers als Morning has broken, Weave me a poem en When I get older. Beide koren zongen gezamelijk Santo en Edelweiss.

Het publiek zong bij dit laatste nummer enthousiast mee.

Carolien Berends zong op prachtige wijze onder meer Yerushalayim en I dreamed a dream.
Deelnemers en publiek waren het er over eens: het was een geslaagde middag!!


Gerrie Smit

Muziek MP3 bestand. Kunt u op klikken en dan openen met bijvoorbeeld Windows Mediaplayer

https://sites.google.com/a/realsite.nl/nbvp/bestanden/Korenaar%20Edel.mp3


En de foto's:

Korenaar Herfst Concert

De Korenaar  55 jaar

9-09-1958        -    9-09-2013


Op 21 september vierden de leden en hun dirigente hun 55-jarig jubileum in het Rozenpaviljoen in Winschoten. Vanaf 3 uur was er de inloop met koffie of thee en een stukje van de prachtige verjaardagstaart. Om half vier heette voorzitter Rita iedereen van harte welkom en vertelt iets over de betekenis van 55 jaar. Het getal 55 is van groot belang want het staat voor individuele vrijheid.
Het getal 5 waarvan wij er nu twee stuks hebben, staat voor communicatie en creativiteit. Bij een jubileum van 55 jaar hoort: smaragd, goud en orchidee.

Rita biedt hierna haar medebestuursleden Gerda en Gerrie een corsage aan met een orchidee.
Namens alle koorleden werd de drie bestuursleden een prachtig boeket aangeboden.

We genieten van het optreden van onze gasten Wim en Lysette Lever, Duo Wet, die op accordeon en viool een prachtig programma voor ons hadden samengesteld met o.a. ‘De Roos’ van Bette Midler.

Om 17.00 uur was er een drankje met een heerlijke amuse.

Vanaf zes uur gingen we genieten van een Walk Inn diner
dat eindigde met een Koffie complete met huisgemaakte bonbon.

Enkele koorleden hadden iets leuks bedacht.
Tineke had een gedicht  en de drie dames Gea, Mineke en Truus vertelden wat er in die 55 jaar allemaal was gebeurd. Deze drie dames hadden ook voor alle koorleden een presentje gemaakt in de vorm van een tot puntzakje gevouwen muziekblad dat symbool staat voor vier dingen.

Het hartje:           
voor vriendschap en met liefde gemaakt
De muziek:           
dat we zingen en wat altijd weer raakt.
De bloembolletjes en de roos:
staan symbool voor het groeien en bloeien,
voor liedjes uit ons repertoire,
het platteland  en voor het proces dat altijd blijft boeien.
Uiteraard mag een korenaar hier zeker niet ontbreken
Want dit blijft ons speciale herkenningsteken.

We zongen in dit gedeelte ook nog het lied: Weave me a poem.

Een heel geslaagd jubileumfeest, dat tot negenen duurde en waarover nog lang zal worden nagepraat.

De foto's:

Korenaar 55 jaarKoorreisje 1 oktober 2013

Om even over één uur vertrok de bus van Jansen reizen met aan het stuur Jurrie Jansen en in de bus 20 reislustige dames van dameskoor “De Korenaar” voor een middag-verrassings-reisje, dat door twee dames van het koor samen met Jurrie was uitgestippeld. Het prachtige herfstweer was maar meteen mee besproken.
We reden via Vlagtwedde, Sellingen, Laude, Laudermarke, Ter Wisch Ter Haar, Ter Apel (zouden we misschien naar het klooster gaan?), Stadskanaal naar De Pompoenerie in Nieuw Weerdinge.
De Pompoenerie is al meer dan 15 jaar een begrip en veel bezoekers weten de weg daarheen te vinden.
Rondom de boerderij, die 100 jaar geleden werd gebouwd, worden nu duizenden pompoenen en kalebassen gekweekt.
We werden gastvrij ontvangen door Tineke Huizing met een heerlijk kopje koffie of thee en een heerlijke pompoenenkoek.
Tineke vertelde hoe De Pompoenerie was ontstaan en door middel van dia’s vertelde ze ons over de vele soorten pompoenen en kalebassen en wat je er allemaal mee kan doen.
Een kalebas heeft een dunne steel en een pompoen heeft een dikke steel.
Pompoenen en kalebassen worden gebruikt als versiering in huis en tuin, maar sommige pompoenen kunnen ook gegeten worden, o.a. als soep.
Een goed eetbare pompoen is o.a. de Turkse muts.
De uchiki kuri of Japanse pompoen is vooral voor het maken van soep.
Op De Deel, de ontvangstruimte, en buiten bij de boerderij kan je heel veel pompoenen en kalebassen bekijken.
Er worden ook workshops gegeven en in de herfstvakantie zijn er weer de Halloweendagen.
Er viel buiten en binnen veel te bekijken, maar tegen vieren vertrokken we weer met de bus voor een prachtige tocht door Drenthe langs Gasselte, Gieten, Ees en Annen naar Zuidlaren.
Jurrie vertelde onderweg heel veel over de bezienswaardigheden, maar toen we stopten bij de Sprookjeshof merkten we dat we toch wel een beetje trek hadden.
Daar was voor gezorgd.
We kregen daar een stamppotdiner: hutspot, stamppot boerenkool en stamppot andijvie met spekjes.
We kregen er ook nog speklapjes en worst bij.
Als toetje was er een heerlijk puddinkje.
De dames lieten het zich goed smaken.
Om goed zeven uur verlieten we Zuidlaren.
In de bus werden de organisatrices bedankt door voorzitter Rita.  Jurrie werd bedankt door de dames van de organisatie, Gerry en Truus, en als dank kreeg Jurrie een envelop met inhoud. 
Om half acht waren we terug op de parkeerplaats bij Nico Jager en daarna ging iedereen voldaan naar huis.

verslag:    Gerrie
foto’s:     Beka, Mineke en Gerrie

Koor 10-2013

Kerstfeest  “De Korenaar” 18-12-12


Op dinsdag 18 december, de vaste zangmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Grote zaal van Het Leger des Heils, vierden de dames van “De Korenaar” kerstfeest.
De tafeltjes waren versierd met een echte kerstster en takjes hulst en groen. Ook waren er schaaltjes met truffels, aangeboden door Het Leger des Heils.
De waxinelichtjes voor de theepotten en de kaarsjes maakten dat het er allemaal erg gezellig uit zag.Voorzitter Rita droeg een prachtig gedicht voor van Trudy de Hey-Brandenburg, dat ze gevonden had in de Libelle.

De kaars

Een kaars is als een mensenleven,
de één brandt lang,
de ander even.
Een kaars voor de gezelligheid
of bij een plechtigheid.
Een kaars en een glaasje wijn
kan ook heel romantisch zijn.
Een kaars met Kerst
dat ons het licht zal geven,
een kaars hoort bij een mensenleven.

Daarna werd gezamenlijk het lied ‘In donkere nacht’ gezongen. Gerda las een mooi gedicht voor  over ‘Vrede’. Rita las het kerstverhaal ‘De kerstboom’ voor uit een oud boekje van de vader van Ankie:  “Wenakkers” uit het Joarbouk van de Grunneger schrieverskring 1957. Na het verhaal zong Gerda het prachtige lied ‘Noël’. Het refrein werd door iedereen meegezongen.

Dan is het tijd voor een drankje en enkele mededelingen en natuurlijk werd er geproost op fijne kerstdagen en werd ieder een gezond en gelukkig nieuwjaar toegewenst.

Ans leest het gedicht ‘Menslief, ik hou van je’ voor.

Om 16.00 uur werd de fijne middag afgesloten en ging iedereen met een fijn gevoel  naar huis.

De foto's zijn van Beka Brink:

De volgende serie foto's zijn van Mineke Pijper:Optreden in ‘De Renselheerdt’ 27 november 2012

De dames van ‘De Korenaar’, o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen zongen voor de bewoners van ‘De Renselheerdt’.

Tot het voorjaar van 2012 repeteerde het koor in een ruimte van ‘De Renselheerdt’, maar verhuisde toen naar een andere locatie. Als dank voor al die jaren repeteren in ‘De Renselheerdt’ boden de Koren’aren’ de bewoners een zangmiddag aan. De activiteitenbegeleidster verwelkomde het koor om 14.30 uur.

Gezongen werden de volgende liederen: If I planted a garden, Warme garnars, Kein schöner Land, Frau Schwalbe, Nina Bobo, Manis é, Op de kermis, Hutje op de heide, Theeliedje, Veur Oarighaid, Dastoe de laifste bist, Roze op de haaide, Winterlaid, Hill and gully rider, Rules at the road at sea, Morning has broken, The rose en Guten Abend Gut nacht.

Het was een gezellige middag, die tegen vieren werd besloten met een dankwoord van de activiteitenbegeleidster.

Het koor werd gastvrij ontvangen en werd getrakteerd op allerlei lekkere dingen.

De foto’s in de diashow geven de sfeer weer van deze middag.
Rayonconcert Oude Pekela, 3 november 2012

Op zaterdag 3 november 2012 deed “De Korenaar”, het koor van de Vrouwen van Nu afdeling Winschoten, o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen, mee aan het Rayonconcert van de Bond van Koren in Groningen. Deze avond, in Dorpshuis “De Snikke”, werd verzorgd door het Shanty- en Amusementskoor ‘De Zwalkers’ uit Oude Pekela. Door omstandigheden kon dit koor deze avond helaas zelf niet meedoen.
Mevrouw Hilda van Wattum van de Bond van Koren opende het concert. Het koor D.E.S. uit Veelerveen, o.l.v. mevr. Gerda van der Molen mocht ‘het spits afbijten’.

De andere aanwezige koren waren:
“Nedersaksisch Vocaal Ensemble”, Assen; Dameskoor “Oude Pekela”; “Blief fit Zing mit” uit Veenda; “Polska Grupa” uit Veendam; “Do-re-mi” uit Veendam; “Gemengd koor Ten Boer” uit Ten Boer en “Vrouwenkoor” uit Zuidlaarderveen. De twee laatstgenoemd koren zongen samen. Ze zongen o.a. ‘Panis Angelicus’ en ‘Thank you for the music’.

Het koor ‘Polska Grupa’, gekleed in prachtige kleding zong Poolse liederen met heel moeilijke namen die door dirigente Gerda van der Molen even goed voor ons werden opgelezen:
o.a. ‘Liczę na ciebie Ojcze’ en ‘Walczyk szkolny’.

De dames van ‘De Korenaar’ zongen de nummers: ‘If i planted a garden’, ‘Winterlaid’, ‘Frau Schwalbe’, ‘The Rose’ en ‘Veur Oarighaid’.

De avond werd besloten met het zingen van het Groninger Volkslied.


Korendag op Landgoed Nienoord in Leek

Op zaterdag 17 maart deden de dames van “De Korenaar”, o.l.v. dirigente Liesbeth van Hoffen mee aan de Korenronde in Leek op Landgoed Nienoord.
Deze Korenronde werd georganiseerd door de SAKO (Stichting Samenwerkende Korenorganisaties).
Om 8 uur ’s morgens vertrokken we al met de bus van Jansen naar Leek, want we moesten al als één van de eersten optreden.
Het Koetshuys was die dag ‘Concertzaal’ en 25 koren hadden zich opgegeven om zich daar op deze dag te presenteren. Ieder koor kreeg daarvoor 20 minuten.

De opening werd verricht door de burgemeester van de gemeente Leek,  Berend Hoekstra. Daarna werd er geloot tussen de drie groepen, die in het eerste blok moesten zingen en wij trokken de hoofdprijs: Wij mochten beginnen.

Wij zongen: Durme, Warme garnars, Miri it is, Winterlaid, De zee,    
If I planted a garden, La Nuit en Vois sur ton chemin.   
We zongen de meeste nummers a capella, maar we hadden pianobegeleiding van Liesbeth Wildeveld bij: de liederen: Winterlaid, If I planted a garden en Vois sur ton chemin

Allerlei soorten muziek klonk er in het Koetshuys: (licht) klassiek, populair, swingend, romantisch en zeer modern, alles in hun eigen genre heel prettig om naar te luisteren.

De dirigenten en pianisten van de koren kregen van de organiserende vereniging SAKO allemaal een roos.

Wij vertrokken om drie uur weer met de bus terug naar Winschoten.
We hebben genoten van de vele soorten muziek.
Onze chauffeur Jurrie Jansen werd hartelijk bedankt dat hij ons weer veilig naar Winschoten terug had gebracht.
Afdelingskerstavond maandag 19 december 2011
 
Voor de jaarlijkse kerstviering van onze afdeling werd het koor, 'De Korenaar', zoals de meeste jaren, gevraagd om tijdens deze avond te zingen.

Onze dirigente, Liesbeth van Hoffen, stelde een mooi programma voor ons samen.
Ons koor zong de liederen: 'There is no rose', 'Zu Bethlehem geboren', 'Toen God in Bethlehem', 'Joy to the world', 'Zeg eens herder' (beurtzang) en 'Mary's Boychild' in Het Kerstverhaal, dat werd voorgelezen door voorzitter Gé Algera.

In twee andere blokjes zongen we: 'Stimmt an' (canon), 'Midden in de winternacht', 'The march of the Three Kings', 'If I planted a garden' en 'Stille Nacht/ In donk're nacht' (bij dit lied zong de zaal de tweede keer het 'Stille Nacht' mee), 'Durme', 'Christmas is coming' en 'Tallis' (canon).

Afsluitend werd als samenzang 'Ere zij God' gezongen. We werden hierbij begeleid door de trompettisten Fenna en Mina.
 
Hieronder enkele foto's van ons optreden.
 
Op deze website kunt u bij KERST meer lezen en zien over deze avond.


11-2011
‘DE KORENAAR’ LAAT ZICH HOREN

In september begon weer het nieuwe zangseizoen.

Voor de dames van ‘De Korenaar’ en hun dirigente Liesbeth van Hoffen betekende dit een optreden in Renselheerdt op dinsdagmiddag 4 oktober 2011 en een optreden in ‘Het Rozenpaviljoen’ in Winschoten op zondagmiddag 9 oktober 2011.
Na de vakantie was het dus direct flink oefenen.
Het optreden in Renselheerdt was heel gezellig.
We zongen daar ook enkele, voor de bewoners meer bekende, liederen zoals Suze Naanje, Hela gij bloempjes, Ritme van de regen en Hutje aan de zee.
>
Bij het concert in ‘Het Rozenpaviljoen’ kregen we bij enkele nummers, o.a. bij het Franse nummer ‘Vois sur ton chemin’ uit de film ‘Les Choristes’ begeleiding van pianiste Liesbeth Wildeveld en er was een gastoptreden van Gijs en Allard met zang en gitaar.
Op één van de foto’s kunt u het programma zien waarop staat wat er werd gezongen.
Het was een geslaagd concert in een uitverkochte zaal van het Rozenpaviljoen.

De diapresentatie laat de repetitie op 29 september, het optreden in Renselheerdt op 4 oktober en het middagconcert in ‘Het Rozenpaviljoen’ op 9 oktober zien.

>