Website Archief‎ > ‎

Archief Afdelingsavonden

Afdelingsavond/Kerstavond 16 december 2013.


Op 16 december hebben een aantal leden onder leiding van Commissie Groen prachtige kerststukken/kransen en bakjes gemaakt voor de kerstviering 's avonds.
Voor de zieken hebben een aantal dames ook prachtige bakjes gemaakt.
Deze worden bij hen thuis bezorgd door de ziekencommissie.
Kerstavond Vrouwen van Nu 16 december 2013
Broodmaaltijd en optreden “De Korenaar”

Voorzitter Nelly Muysson heette om 18.00 uur iedereen van harte welkom met kerstwensen voor iedereen. De zaal was prachtig versierd met grote en kleine kerststukken, gemaakt door een groep dames met ‘groene vingers’. Het zag er prachtig uit.

De kerststukjes worden na de afdelingsavond altijd door de dames van de ziekencommissie naar de zieken gebracht.

Alle leden hadden bij de convocatie van november een kaartje gekregen waarop een wens geschreven kon worden. Die wensen waren opgehangen in een boom achter in de zaal (zie foto). 
Nelly las er een paar voor. 

Ze legde uit hoe de avond zou gaan verlopen en daarna zong het koor: Shalom Chaveriem, Durme, 
Erev Shel shoshanim en Vrede.  

Nadat de heer Lamain had uitgelegd wat er allemaal op het buffet stond mochten we tafel voor tafel kiezen uit alle lekkere dingen die er stonden uitgestald.
Het buffet zag er prachtig uit en de meeste dames haalden graag nog een tweede of derde keer iets. Het smaakte voortreffelijk. De familie Lamain had alles prima verzorgd. Verschillende soorten brood en stokbrood met kruidenboter. Als beleg was er kaas en boterhamvlees en er waren tomaten, olijven en verschillende salades. Ook lagen er gevulde eieren en heerlijke mandarijnen. Te drinken was er ook genoeg: koffie, thee, jus d’orange, melk en karnemelk. En natuurlijk ook frisdrank of een glaasje wijn.

Het koor zong: Zu Bethlehem, Bethlehem Morning en In donk’re Nacht/ Stille Nacht. De zaal mocht met Stille Nacht meezingen.

Voorzitter Grietje Gringhuis las een Zweeds kerstverhaal voor:
‘Wolven in de Kerstnacht’. Een spannend verhaal.
Het deed een beetje denken aan het lied van Drs. P. waarin de mensen in een slee achtervolgd werden door een troep hongerige wolven.

Het koor zong Engelen canon, Italiaans kerstlied en Christmas is coming.
De koorleden en dirigente Liesbeth kregen als dank voor hun bijdrage een attentie om met kerst te gebruiken.

Secretaresse Phia Kuiper las een verhaal van Bert Uil voor: 
‘Namaak of echt’ over Appie en Geesje Stainhoes.

Als afsluiting werd staande het Ere zij God gezongen.
Nelly Muysson bedankte iedereen en wenste alle dames fijne feestdagen en een goed en gezond 2014.

Kerst 2013

Afdelingsavond van woensdag  13 november 2013

Deze avond hadden we Anke Vervoord op bezoek. Ze had een reis van 3 uur gemaakt om ons het een en ander te vertellen over de organisatie van Vrouwen van Nu.  
Na haar studie bedrijfskunde was ze onder meer actief bij Vluchtelingenwerk Nederland en Unicef. Nu is ze directeur van Vrouwen van Nu.

Zij vertelde ons over onze organisatie en waar zij als directeur mee bezig is. Zij heeft als directeur verschillende werkzaamheden. Zo wordt ze als vertegenwoordiger van Vrouwen van Nu regelmatig benaderd door mensen van het ministerie om mee te praten over sociale vraagstukken. Zij bezoekt congressen waar ministers aanwezig zijn. Op dit moment is er een congres over arbeid en zorg waar zij bij aanwezig is. Er wordt daar gesproken over het probleem dat veel mannen maar een klein deel van de zorgtaken op zich nemen en dat vrouwen nog te veel economisch afhankelijk zijn van hun man. Flexibele werktijden en kinderopvang zijn hierbij erg belangrijk.

Project in Peru
Verder bracht zij verslag uit over het nieuwe project van Agriterra in samenwerking met Ensemble. De komende drie jaren worden in samenwerking met de Rabobank vrouwen in Peru geholpen. De bank verstrekt microkredieten aan de vrouwen in de hooglanden van Peru. Deze vrouwen zijn vaak laag opgeleid en afhankelijk van wat zij verbouwen, produceren en verhandelen. Doelstelling is het verbeteren van de economische positie van deze vrouwen. Zij krijgen les in ondernemerschap en het begrijpen van financiële producten. Zo krijgen zij de benodigde vaardigheden die bijdragen aan het verbeteren van hun economische, sociale en politieke positie. De organisatie Mide heeft een kantoor in Cusco en begeleidt 75 vrouwengroepen in de hooglanden van Peru. Hierdoor kan men wel 4.000 mensen helpen. Wij kunnen deze vrouwen steunen door een bijdrage te storten of een boek te bestellen via de boekenwinkel van Vrouwen van Nu. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.
 
Voedselvraagstuk
Is er genoeg voedsel? Ja, er is genoeg voedsel op de wereld maar het voedsel wordt slecht verspreid. In delen van de wereld is er sprake van overvoeding en op andere plaatsen is er weer te weinig voedsel. De oorzaken liggen in de weersomstandigheden, wel of geen water, goede meststoffen, zaden, energie en machinegebruik. 
In de derdewereldlanden is er een grote kloof tussen mannen en vrouwen. Hoewel 43 % van de vrouwen op het land werken hebben zij meestal geen land in bezit. Zij krijgen geen leningen en hebben geen toegang tot de wereldmarkt. Daarnaast zorgen zij voor de kinderen.  

Foodbattle
In de westerse landen hebben we een voedseloverschot en we verspillen een derde deel van het voedsel dat verbouwd wordt. In februari 2014 gaat er een campagne van start van het Plattelandsparlement tegen voedselverspilling. Vrouwen van Nu doet mee aan deze campagne. Bewuster inkopen en beter bewaren wordt het thema van de campagne. Via de landelijke website is te lezen hoe we met de actie Foodbattle mee kunnen doen.

Om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in onze organisatie is het belangrijk om ons blad Vrouwen van Nu goed te lezen en op het internet de landelijke website te volgen. Grietje bedankte Anke voor haar komst en informatie en wenst haar een goede reis terug naar Den Haag. 
 
 

afdavond112013

  

Afdelingsavond 14 oktober 2013

Nelly Muysson opent de avond met een verhaal over vrijheid. Dit paste goed bij het onderwerp van de avond. Elke cultuur heeft zijn eigen normen en waarden en zijn eigen soort vrijheid. 

De gastspreekster van de avond is Janny Beekman uit Houwerzijl. Zij is voorzitter van de stichting “Nahid”. Janny Beekman is toen ze stopte met haar werk vrijwilliger geworden voor mensenrechtenorganisaties en is in verschillende landen actief. Via het AZC in Drachten waar ze vrijwilligerswerk deed ontmoette ze een Afghaans gezin. De vrouw van het gezin wilde graag een bezoek brengen aan haar familie in Afghanistan maar vond het moeilijk om alleen te gaan. Ze vroeg daarom Janny om mee te gaan. In Afghanistan bezocht ze scholen, ziekenhuizen en vooral vrouwen en kinderen. Vrouwen in Afghanistan hebben geen rechten en moeten de mannen gehoorzamen  In gesprekken met vrouwen vroeg ze altijd wat het moeilijkste voor de vrouwen in Afghanistan is. Dan kwamen er altijd twee onderwerpen naar voren: huiselijk geweld en het leven op straat voor vrouwen en kinderen. Vrouwen die weduwe zijn geworden worden vanwege de armoede niet verzorgd door de familie en zijn daardoor gedwongen op straat te leven.

Terug in het vliegtuig bedacht ze dat ze iets voor deze vrouwen moest doen. Ze richtte een eigen stichting op en noemde die “Nahid”. De stichting vangt vrouwen op die economische en sociale ondersteuning missen. Ze stimuleert de zelfredzaamheid van vrouwen en probeert ze in eigen levensbehoeften te laten voorzien.
Met financiële steun van meerdere sponsoren kon de stichting Nahid  in 2006 in Kaboel een huis openen voor  31 vrouwen en 84 kinderen die op straat leefden. Er wordt werk voor de vrouwen gezocht en de kinderen gaan naar school. Vrouwen zie je niet in het openbaar in een winkel werken. Zij doen dit in ruimtes speciaal voor vrouwen waar geen mannen komen. 

In het vrouwenhuis dat gebouwd is door stichting Nahid werken alle vrouwen van verschillende stammen met en voor elkaar. Dat is een bijzonderheid omdat men in Afghanistan alleen voor hun eigen stam zorgt. De stam is belangrijk. Het individu telt niet. Na een paar jaar moeten de vrouwen het huis uit en ze moeten dan plaatsmaken voor andere vrouwen, die in een moeilijke situatie verkeren. 

De kindersterfte is erg hoog vanwege de vuile lucht en omdat veel kinderen darmproblemen hebben. Vrouwen sterven vaak in het kraambed vanwege de slechte hygiëne en ook omdat de man geen hulp van een mannelijke arts bij zijn vrouw toestaat. Er worden nu vrouwen opgeleid voor vroedvrouw en zij worden naar de kraamvrouwen gestuurd om te helpen bij de bevalling. 

De vrouwenbeweging in Afghanistan is erg actief en heeft al voortgang geboekt. In het parlement moeten tegenwoordig 60 van de 180 plaatsen voor vrouwen beschikbaar zijn. Dat is in de grondwet vastgelegd. Maar het is nog wel zo dat mannen het eerst aan het woord komen en daarna pas de vrouwen. En als de vrouwen spreektijd hebben gaan de mannen de zaal uit. 
In het parlement zitten ook wel vrouwvriendelijker mannen; die hebben vaak in het buitenland gestudeerd. Deze mannen brengen de voorstellen van de vrouwen in het parlement alsof zij ze zelf indienen. Zo kunnen de vrouwen toch vaak bereiken wat ze willen.

De stichting Nahid verkoopt kleding en andere producten die door de vrouwen in Afghanistan worden gemaakt. Het geld gaat naar de vrouwen in Afghanistan.
Er kan ook geld gedoneerd worden aan de stichting, ook op deze avond, in het koffertje bij de uitgang.

Nelly bedankte Janny Beekman voor haar boeiende verhaal en overhandigde haar een envelop.

AFD AVOND OKT 2013
Afdelingsavond 23 september 2013 

Gast: boerin Agnes Lensing-van de Ven

Grietje Gringhuis verwelkomt alle leden en de gast van deze avond Agnes Lensing-van de Ven.
Grietje begint met het voorlezen van het ‘Bruids ABC’. Sophia Kuiper leest de notulen voor.
Na een kop koffie met een lekkere plak cake of koek is de microfoon voor boerin Agnes.

Agnes was de eerste boerin die via het programma ‘Boer zoekt vrouw’ een man zocht. Dat was in 2007.
Ze vertelt op een leuke manier hoe alles precies is gegaan. Agnes is geboren in Nuenen in Brabant, maar het gezin verhuisde naar Drenthe, Gasselternijveen. Ze slaagde in 2003 voor haar studie aan de Hogere Landbouwschool. Onder de afgestudeerden van deze opleiding werd gezocht naar kandidaten voor het programma ‘Boerin zoekt man’. Eerst leek haar dit niets maar uiteindelijk besloot ze toch maar mee te doen.
    
Ze vertelt over de kennismaking met Yvon Jaspers en hoe het allemaal verliep met de cameramensen in en om het huis. Agnes kreeg 883 brieven vanuit heel Nederland. Aan het eind van het logeerweekend moest ze kiezen tussen Jurre en Klaas. Ze koos voor Jurre, ging met hem op reis, maar de relatie duurde echter maar een paar maanden. Tijdens een trekker-trekwedstrijd, in 2010, maakt ze kennis met een jongen die spontaan bij haar op de trekker springt. Deze jongen was Albert Lensing, een boerenzoon, en drie jaar later, augustus 2013, zijn ze getrouwd.

Grietje besluit deze mooie avond met een Trouwgedicht: ‘Succesvol huwelijk’ en de namen van de feestelijke bruiloften:

10 jaar     tinnen bruiloft          
12,5 jaar  koperen bruiloft         
20 jaar     porseleinen bruiloft  
30 jaar     parelen bruiloft       
40 jaar     robijnen bruiloft       
50 jaar     gouden bruiloft 
55 jaar     smaragden bruiloft    
60 jaar     diamanten bruiloft
65 jaar     briljanten bruiloft
70 jaar     platina bruiloft
75 jaar     albasten huwelijk

De foto's zijn van Barbara Beekes:

afdelingsavond 09-2013


Afdelingsbijeenkomst op woensdagmorgen 15 mei 2013

Grietje opende de morgen met een gedicht over gezondheid geschreven door Annie M.G Schmidt. Een toepasselijk gedicht bij het thema van deze morgen.

Titel : ik ben nog fit van lijf en verstand.

Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie.
Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie.
Mijn pols is iets te snel, mijn bloeddruk wat te hoog,
maar Ik ben nog fantastisch goed … zo op ’t oog.

Met de steunzolen die ik heb gekregen, 
loop ik weer langs ’s Heerens wegen,
kom ik in de winkels en ook weer op het plein.
Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn.
Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen
en over vroeger te kunnen dromen.
Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was
en ik ben vergeten wat ik gisteren nog las.
Ook heb ik wat last van mijn ogen
en mijn rug raakt meer en meer gebogen
De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog.
Maar ik ben nog fantastisch ... zo op ’t oog.

Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij,
als ik kijk naar de foto’s, over vroeger van mij.
Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren.
Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen .
Ik ging fietsen en wandelen, overal heen 
en ik kende geen moeheid, zo het scheen.
Nu ik ouder word, draag ik vaak blauw, grijs of zwart
en ik loop heel langzaam vanwege mijn hart.
Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog.
U bent nog fantastisch … zo op ’t oog.

De ouderdom is goud, ja begrijp me wel.
Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel.
Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is
en of dat beeld van goud niet een beetje raar is.
Mijn tanden liggen in een glas,
mijn bril op tafel, en gehoorapparaat in mijn tas.
Mijn steunzolen naast het bed op de stoel.
U weet dus wat ik met die twijfel bedoel. 
Trek niets in twijfel, zei de pedagoog.
U bent nog fantastisch goed … zo op ’t oog.


En ’s morgens als ik ben opgestaan
en eerst de afwas heb gedaan,
lees ik het laatste nieuws in de krant. 
Ik wil toch bijblijven en naderhand
doe ik van alles, eerst geef ik de planten water, 
de kamer stoffen doe ik later.
Wel gaat alles wat traag,
heb na ’t eten wat last van mijn maag.
Maar ik wil niet zeuren, want ’t mag,
dat is heel gewoon op je oude dag.
Aanvaard het rustig zei de psycholoog.
U bent nog fantastisch goed … zo op ‘t oog 


Thema van de morgen was: seniorensport door het Huis v/d Sport

De dames Ineke Raukema en Liesbeth Hofstra gaven voorlichting over het belang van bewegen. 

Ineke Raukema begon haar verhaal over het Huis van de Sport met te vertellen wat voor functie deze organisatie heeft.
Het Huis van de Sport werd in 2001 opgericht met subsidie van de overheid. Het doel was en is het bevorderen van sport voor alle doelgroepen. Het heeft voornamelijk een coördinerende taak en het geeft niet zelf training aan de groepen mensen die aan sport gaan doen. 
De medewerkers geven voorlichting en scholing aan mensen die les geven aan groepen die willen sporten. In de provincie worden door de gemeenten ouderen van 55+ benaderd om aan sport te gaan doen. Deze ouderen maken zo kennis met verschillende sporten om te kijken en ervaren wat zij leuk vinden en wat voor hen geschikt is. Het Huis van de Sport werkt daarbij samen met “Welzijn Ouderen”. Ook houden zij de subsidiemogelijkheden en de nieuwste landelijke ontwikkelingen in de gaten.

Senioren sport  staat voor:  
•    Sport 
•    Welzijn (samen iets doen)
•    W.M.O (mensen bewust maken wat men nog kan, zodat daardoor misschien het  
      medicijngebruik verminderd kan worden) 
•    Gezondheid.

Daarna ging Liesbeth Hofstra verder met de voorlichting.

Als je sport is het mogelijk dat je minder medicatie hoeft te nemen. Dat betekent niet dat je medicijnen mag laten staan als je arts ze noodzakelijk vindt. Maar bij medicijngebruik gaat de spierkracht vaak achteruit. Daarom is bewegen is goed, net zoals dat het geval is bij osteoporose, ziekten van hart en bloedvaten, artrose, diabetes en obstipatie. 
Zij gaf verschillende voorbeelden van kwalen waarvoor bewegen goed is. Voor osteoporose is wandelen in de buitenlucht heel goed. Daarnaast is het ook verstandig om drie soorten zuivelproducten per dag te nemen: het gevolg is meer spierkracht en daardoor minder vallen.
Bij obstipatie is bewegen heel belangrijk; men moet veel drinken en vezelrijk voedsel eten. 

Er zijn allerlei oefeningen om coördinatievermogen, oriëntatievermogen en reactiesnelheid te trainen. Je leert hierdoor meerdere dingen tegelijk te doen. Met z’n allen hebben we een aantal van deze oefeningen gedaan.

We speelden het spel ratten en raven. Liesbeth vertelde een verhaal waar steeds het woord ratten en raven in voorkwam. Je buurvrouw was of rat of raaf. Zei ze het woord rat moest de persoon die rat was de buurvrouw zo snel mogelijk op de hand tikken. De raaf moest zo snel mogelijk haar hand terug trekken. Dit spel heeft als doel reactievermogen, oriëntatie en geheugen te trainen. Heeft men een beter reactievermogen door deze trainingen, dan heeft men bij een herseninfarct meer kans om beter te herstellen.

We kregen als tip dat het heel nuttig is om steeds afwisselende dingen te doen.
Nuttige bezigheden zijn bijvoorbeeld het oplossen van cryptogrammen en sudoku’s, en het beoefenen van denksporten. Het is goed om veel met de handen te werken  Ook is het nuttig om kauwgum te kauwen. Dit alles stimuleert de hersenen en vertraagt dementie.

Als afsluiting gaf ze een aantal nuttige tips mee die volgens de N.N.G.B ( Nederlandse norm gezond bewegen) zorgen voor voldoende beweging. 
•    Half uur per dag bewegen in eigen tempo, matig intensief .
•    3x per week intensief sporten. 
•    Dit alles met een sport die je leuk vindt.
•    Draag comfortabele en stevige schoenen. 
•    Rust uit als het te inspannend wordt.
•    Laat je niet opjutten om meer te doen dan je wilt en aankunt.
•    Luister naar je lichaam.
•    Vergeet vooral niet te genieten.

De beide dames werden hartelijk bedankt en kregen een mooie bos bloemen als dank voor hun  mooie en interessante verhaal. 

AFDAVOND052013
Afdelingsavond 24 april 2013

Grietje Gringhuis opende de avond. Omdat er zich niemand heeft gemeld voor het voorzitterschap hebben Grietje Gringhuis en Nelly Muysson besloten om als duo het voorzitterschap in te vullen.

De avond stond in het teken van paardenmelk. Cor de Winter, eigenaar van Paardenmelkerij  “de Lage Wierden” uit Wirdum  gaf een interessante lezing over zijn bedrijf. Hij begon er mee toen één van zijn familieleden een erge vorm van eczeem had. Er werd gezegd dat paardenmelk daartegen hielp en hij is toen gaan zoeken hoe hij daaraan kon komen. Door het televisieprogramma Klokhuis dat een uitzending had over een paardenmelkerij lukte het hem om paardenmelk te krijgen. Toen bleek dat dit inderdaad hielp tegen het eczeem heeft hij besloten zelf een bedrijf te beginnen. Sinds 2002 is het bedrijf van 2 naar 20 paarden gegaan. 

Paardenmelk is erg gezond want het is heel vitaminerijk en er zit veel lactose in. De melk is bijna vetvrij en helpt tegen maag- en darmklachten, koemelk-allergie, ziekten van hart en bloedvaten, en ook tegen hooikoorts en acne. Men moet wel de melk minimaal 3 maanden gebruiken voor een zichtbaar resultaat. Het was al zo’n 3000 jaar bij de Russische steppenvolkeren bekend dat het middel een heilzame werking had. In de oudheid werd paardenmelk gebruikt als voedend, versterkend en energievergrotend middel. Ook in onze moderne tijd is de invloed van paardenmelk herontdekt.  

De heer de Winter vertelde dat de paarden alleen melk afgeven als ze zich op hun gemak voelen bij de persoon die ze melkt. Bij de geboorte van het veulen die meestal ‘s nachts plaats vindt laat het paard geen toeschouwers toe. Het begint met de bevalling als er niemand bij is en binnen 5 minuten is het dan gebeurd. Het veulen drinkt eerst 6 weken bij de moeder. 
Na 6 weken wordt het paard weer gemolken en de melk voor consumptie gebruikt.
 
Er worden verschillende producten gemaakt van de melk: nachtcrème, shampoo en zeep en paardenmelklikeur. De melk zelf kan ook worden ingevroren of gevriesdroogd: bij het laatste wordt het water uit de melk onttrokken en die kan daardoor wel 2 tot 4 jaar goed blijven. We kregen allen een klein bakje met melkpoeder mee naar huis, te gebruiken in vla of yoghurt. Ook liet hij ons de likeur proeven. Er zijn verschillende verkooppunten van zijn producten. 
In Winschoten is dat bij de natuurwinkel aan de Venne.
Verder kan iedereen dagelijks terecht op zijn bedrijf in Wirdum voor een rondleiding.

In de pauzes konden we de handwerkstukken bekijken die leden van onze afdeling hadden ingezonden voor de jaarlijkse provinciale handwerkexpositie begin april.

De avond werd afgesloten door Grietje Gringhuis met een kort verhaal over zussen en vrouwen.

Gé AlgeraAfdelingsavond 27 maart 2013


Omdat we nog geen voorzitter hebben opende Nelly Muysson de avond. 

Samen  met Grietje Gringhuis zal zij de functie van voorzitter tijdelijk op zich nemen. Zij verwelkomde Bert van Vondel, die kwam vertellen over de poffert, en onze toneelclub die het stuk “Hoogmoed komt voor de val” ging opvoeren.

Bert van Vondel vertelde over de poffert,  dat is een boerengerecht dat op verschillende manieren klaargemaakt kan worden. De poffert of draaikoek staat in andere streken van ons land ook bekend als ketelkoek. Over de hele wereld worden pofferts gemaakt. Ieder land heeft er weer zijn eigen naam voor, altijd afgeleid van verbondenheid en broederschap. 

De poffert werd vaak als maaltijd genuttigd in combinatie met soep. 
Het wordt bereid uit meel, eieren en een beetje melk. Voor de smaak en de gelegenheid waarvoor de poffert bedoeld was kon men spek of andere hartige producten toevoegen aan het beslag. Wilde men een zoete poffert dan voegde men  appels, honing, krenten en rozijnen toe. 
Voor de bereiding gebruikt men een speciale pan in de vorm van een tulband. Bert van Vondel liet ons verschillende poffertpannen zien en vertelde er over. De pan bestaat meestal uit drie ringen, maar er zijn ook andere vormen met gat en zonder gat. De naam draaikoek is afgeleid van de vorm van de pan. 
Een speciale vorm van de pan is de “meiboom”. De echte meiboom is een hoge paal met drie wielen er op. 

In Duitsland zie je ze veel rond 1 mei  Er zijn acht linten aan verbonden. Acht echtparen lopen met de linten in de hand rond de meiboom. Vier echtparen naar rechts en vier echtparen naar links.  
Zo ontstaat er de vorm die in de poffertpan is terug te vinden. De poffert staat voor: voorspoed, vrede, vruchtbaarheid en vriendschapsbrood. De poffert wordt au bain-marie gekookt. 

Bert van Vondel had voor ons allen een stuk poffert meegenomen voor bij de koffie.  

Na de pauze stond een optreden van onze toneelclub op het programma. 

Het stuk ging over een groep dames die bij elkaar op de thee kwamen. Eén van de echtgenoten (Frans) van de vrouwen was gearresteerd op verdenking van verduistering van de aandelen van een vereniging. Samen met een andere echtgenoot (Jan, een grootindustrieel) hadden ze een kascontrole gehad van de vereniging. Alles klopte op het moment van controle. De vrouw van Jan was er heel zeker dat Frans de aandelen had verduisterd, want haar man zou zoiets als grootindustrieel natuurlijk nooit doen. 
De zaak werd door de dames heel nauwkeurig geanalyseerd, waaruit bleek dat Jan tijdens een telefoontje voor Frans en een kopje koffie zetten door de dame van de kascommissie een tijdje alleen in de kamer was geweest. Niet Frans maar Jan blijkt tijdens de afwezigheid van de anderen de aandelen uit het kistje gehaald te hebben en te hebben verkocht op de beurs. Frans kwam weer vrij en Jan werd gearresteerd. 

Nelly droeg nog een gedicht over Pasen voor en wenste ons goede paasdagen. 

Afdelingsavond/Jaarvergadering 28 februari 2013

Afdelingsavond/Jaarvergadering 28 februari 2013

Op deze avond was de heer Zuidam, directeur van Driever’s Dale aanwezig, die vertelde over de opvang van kinderen met een lichte beperking en hoe o.a. de crisisopvang geregeld wordt voor deze kinderen. Het gaat hier om kinderen van 6 tot 21 jaar. Ze worden begeleid met alledaagse dingen zoals bed opmaken, eten koken en kleding wassen.

Mevrouw Fennie Reininga  kreeg een cadeau van voorzitter Gé Algera omdat ze één van de eerste leden was bij de oprichting in 1958.
Omdat Fennie niet op de jubileumavond was kreeg ze het op deze jaarvergadering overhandigd.

Na de pauze was de jaarvergadering

Omdat de voorzitter op deze avond aftrad was er ook een bestuursverkiezing gepland, maar helaas had niemand zich hiervoor aangemeld.
Besloten werd dat de dames Grietje Gringhuis en Nelly Muysson de taak van voorzitter eerst samen overnemen.

Na de pauze was er een verloting van werkstukken van de Vrije Handwerkgroep. Er waren prachtige werkstukken bij en iedereen kocht dus volop loten. Deze handwerkgroep heeft nog maar 8 leden maar is heel actief. Ze willen heel graag nieuwe leden erbij hebben.
Mevrouw Fennie Reininga droeg op deze avond de leiding van de groep over aan Roelie de Haan. Roelie  bedankte haar voor haar werkzaamheden en overhandigde haar een cadeautje.

Vijf dames kregen een Vrouwen van Nu - briefopener omdat ze 25 jaar lid waren van de afdeling.
Het zijn de dames: mevr. Poel-Vlas, mevr. Wierenga-Elzen, mevr. Katuin-Borgers, mevr. Smid-Perton en mevr. Prinsen-Timmer

Mevrouw Sebens had een grote pot paaseieren voor zich staan.
Als je raadde hoeveel erin zaten kon je een prachtig Ouilt-kleed winnen. Het kleed is gemaakt door Mieke Klein.
Er waren 145 eitjes in de pot. Er waren twee winnaars dus er werd geloot. De prijs ging naar Antje Smook.

De Ziekencommissie was dit jaar de commissie die extra in het zonnetje werd gezet met een bloemetje.

Aan het eind van de avond neemt Gé Algera afscheid na een voorzitterschap van 7 jaar.
Grietje Gringhuis bedankt Gé voor alles wat ze heeft gedaan en biedt haar een boeket bloemen en een cadeau aan. Daarna leest ze het gedicht ‘Besturen’ voor.
Gé vertelt in haar afscheidswoord over haar 7 jaren in het bestuur.
Ze heeft het met heel veel plezier gedaan en heeft er heel veel geleerd.
Jubileumavond 24 januari 2013

24 januari 1958 - 24 januari 2013 - 55 jaar Vrouwen van Nu 

Op 24 januari vierden we ons 55 jarig jubileum. Ondanks het weer(er lag behoorlijk wat sneeuw) waren er veel van de leden, al dan niet met een introducé, naar het feest gekomen. De aula van het Dollard College was prachtig door Intratuin met planten opgesierd. Onder het genot van een kopje koffie met gebak, verzorgd door Koerts Partyservice, konden we genieten van foto’s van het heden en verleden van onze vereniging. 

De voorzitter Gé Algera opende het feest. Er waren vanaf de oprichting nog 5 dames lid en zij kregen een attentie aangeboden. Mevrouw Sebens en mevrouw Modderman, oprichtsters van de afdeling, werden al voor het feest thuis bezocht door de voorzitter, uiteraard met bloemen. 

Elke vijf jaar bij het jubileum schenkt de afdeling een bedrag aan een goed doel. Deze keer was het bestemd voor de “Stichting Kinder-Vakantie-Kamp” Winschoten. De voorzitter Mario Formicola van de stichting gaf een presentatie van wat zij doen en voor welke kinderen zij deze vakantieweek organiseren. Vervolgens overhandigde voorzitter Gé Algera een cheque van € 250,00 aan de heer Formicola. Na de uitreiking van de cheque werd er in de zaal gecollecteerd voor de stichting. Samen met de cheque bracht dit een totaal bedrag op van € 650,00. 

Het grootste deel van het avondprogramma werd verzorgd door Michel van Grinsven, een entertainer die de hele zaal betrok bij zijn optreden. Hij goochelde met kaarten en geld en vermaakte de zaal met buikspreekacts. Bovendien had hij een goede assistent aan Abel Brink die op een geweldige manier als sprekende pop optrad. Tussendoor passeerden allerlei overbekende nummers van vroegere Nederlandse artiesten de revue.

De avond werd besloten met een prachtige fotoreportage van Winschoten en omgeving. 
De begeleidende muziek was van een CD van Ede Staal.

We kunnen terug zien op een geslaagd jubileum feest. 

Gé Algera

De foto's zijn van Henk Beekes:
Kerstavond 17 december 2012

In de ochtenduren werden in het speeltuingebouw van Bovenburen door leden met groene vingers prachtige kerststukken gemaakt. De zaal bij Zalencentrum Lamain werd gezellig gemaakt voor de kerst-avond en na gedane arbeid rustten de dames uit en genoten van een broodje en een heerlijk glas melk.

Om 19.30 uur heette voorzitter Gé Algera iedereen van harte welkom op onze kerstavond 2012.
Het koor zong weer mooie liederen passend bij de Kerst.
Voor de pauze: 
Durme;  Zu Bethlehem geboren;  If I planted a garden en Christmas is coming 
Na de pauze:
Toen God in Bethlehem;  In donkre nacht/ Stille nacht; 
The Rose en Guten Abend, Gut Nacht.

De dames van “De Korenaar”  kregen allemaal een rode roos als dank.

De heer Jos Thomassen vertelde over ‘Vorst aan tafel’. O.a.: De koningin van Engeland nam bv. de frituurpan mee als ze op staats-bezoek ging. Haar echtgenoot Philip maakte daarin in de hotelkamer wat warms voor haar klaar. Koningin Wilhelmina lunchte in haar eentje zeer uitgebreid met krab of kreeft, warme bouillon en een toetje na. Natuurlijk waren er ook lekkere traktaties. Bij de koffie, een chocolaatje en een kerstkrans. Bij de Glühwein en druivensap was er een traktatie met komkommer, worst, tomaatje of kaas.

Voorzitter Gé Algera las een verhaaltje voor van Henri Knap: ‘De krasse kalkoen’.

Secretaresse Sophia Kuiper las een gedicht voor getiteld “Mijn Kerst-feest”.

Op de foto’s, gemaakt door Barbara Beekes,  kunt u het allemaal zien.

Eén van de andere bestuursleden, Beka Brink,  maakte op deze avond ook nog een sfeervolle fotoserie:
Afdelingsavond 21 november 2012

Janneke Vos vertelt over haar leven in Roemenië.

Janneke Vos besluit in 2006, na een journalistieke loopbaan van 15 jaar, met haar echtgenoot Ad, die dolgraag boer wilde worden, naar Roemenië te gaan om daar samen een nieuw leven op te bouwen.
Ze vertrekken in 2007 naar de ‘Roemeense prairie’. Ze nemen  IJslandse paarden mee en beginnen een boerderij in  Transsylvanië in de schitterende omgeving van Oarba de Mureş. Dat gebied is ongeveer zo groot als de stad Groningen. 

Het is allemaal erg primitief:
Geen waterleiding, maar een waterbassin, geen riolering, maar een septic tank of een gat in de grond.
Roemenië heeft een landkklimaat met lange, hete zomers. Ze hebben dan ook naast de keuken in het huis, een zomerkeuken die buiten aan het huis zit met een afdakje. In 2008 hebben ze een stal gebouwd, zodat ze helemaal zelfvoorzienend waren. Ze vertelt hoe ze een waterput hebben gebouwd. De puttenbouwers die alles met de hand moesten uitgraven begonnen elke dag met een ‘stamper’, dat is het dialect voor borrel.

Ze wonen daar nu met 18 ijslandse paarden, 6 honden, enkele Texelse schapen en Roemeense geiten en sinds kort ook stiertjes. Ze hebben nu ook één koetje. De koeienherder neemt elke dag de koetjes mee om ze te laten grazen.
Ze hebben nu ook twee varkentjes: Hammie en Spekkie. Ze verbouwen o.a. maïs, wintertarwe en luzerne.
Daarnaast hebben ze ook ruimte om gasten te ontvangen op hun kampeerplaats of te genieten van een heerlijke Roemeense lunch.

Janneke had vogelhuisjes bij zich, gemaakt door zigeuners, die je kon kopen. De opbrengst is bestemd voor de Roemeense zwerfhonden, die hierdoor kunnen worden gecastreerd. Uit een kadaverbak haalden ze een keer levende puppies. Enkelen overleefden het en hebben nu een goed leven. Dat ontlokte aan Janneke het gezegde:
Hoe het leven toch heel mooi kan worden als je diep in de put hebt gezeten.

Janneke vertelt ook over de Roemeense keuken. ‘Het varken is de gezondste groente die er is.’
Het varken wordt bij het slachten helemaal in stukjes gehakt. Het spek is het belangrijkste.
Een lekkernij: vers varkensoor.

Na de slacht is er een groot feest.

Kort geleden is er ook een tweedehandsbrandweerauto naar toe gegaan. Er was geld voor ingezameld en door de fa. Ziegler is het verder allemaal geregeld.

Uit haar boekje Pofta buna, verhalen en recepten uit Oarba de Mureş: Gefrituurde bokkenballetjes
Een typisch nieuwjaarsrecept: knoflooksnot

We gingen deze avond ‘een eind terug in de tijd’.

Wilt u meer weten? Kijk dan op: www.jannekevos.nlEén van de andere bestuursleden, Beka Brink,  maakte op deze avond ook nog een sfeervolle fotoserie:Afdelingsavond 25 oktober 2012

Gastspreker Hans Baron

De heer Baron is een natuurliefhebber en reist heel graag door ‘verre’ landen. In eigen land geeft hij ook veel excursies over paddenstoelen. Hij vertelt ons o.a.: Pluk geen cantharellen.
Deze avond vertelt de heer Baron over zijn reis door Vietnam.  Door het tonen van dia’s neemt hij ons mee van Zuid Vietnam naar Noord Vietnam. Hij neemt ons mee naar Saigon en ook naar de hoofdstad  Hanoi. We reizen mee door het vruchtbare Mekonggebied met zijn meanders en rivieren. We varen door de Mekongdelta. Er zijn veel woonboten. 
Om de boze geesten te weren schilderen ze ogen op de boot. De heer Baron had ook veel dia’s van mensen, prachtige portretten. Opvallend waren de rode lippen van veel vrouwen die sirih kauwen. Sirih is zo sterk dat de tanden verrotten. In het noorden zagen we de bergstammen met hun kleurrijke kleding. Ze verbouwen daar o.a. maïs.
Er was ook een stam met zwarte tanden, vaak met één gouden tand erin.

Op het toneel en op de tafels lagen veel boeken met grote prachtige foto’s.

Barbara Beekes maakte de foto’s die je hier onder ziet.
Afdelingsavond 24 september 2012Vrouwenverhalen door Baukje Fennema

Baukje begint met het gedicht van Harry Jekkers: 
‘De ballade van de dood’. (Het is te beluisteren op internet. Harry Jekkers draagt het voor. Even Googlen dus)

Baukje werd geboren op een boerderij in Friesland en was tot haar zesde jaar altijd thuis op de boerderij. Haar vader was boer en haar moeder deed de huishouding. Als kind al hing ze aan de lippen van haar grootvader, een echte verteller. Als hij vertelde, werd iedereen stil. Ook al had je het verhaal vaker gehoord, je blééf luisteren!
Baukje vond theater/toneel geweldig en wou na de ulo naar de theaterschool, maar haar vader zei: ‘Ga eerst maar schooljuf worden dan kan je later wel iets met theater gaan doen.’ Haar gevoel voor theater, toneelspelen en verhalen vertellen kwam haar  ook in het onderwijs goed van pas. Als ze een verhaal wou vertellen vroeg ze de kinderen vijf woorden te noemen en dan werd aan de hand daarvan een verhaal bedacht. 

De kinderen noemden haar de ‘Verhalenjuf’.
Ze wou toch meer met theater doen en ging naar de toneelschool in Leeuwarden. 
Ze heeft nu al meer dan 18 jaar een eigen theater ‘Ithaka’.
Ze schrijft zelf verhalen, maar gebruikt ook bestaande verhalen als inspiratiebron. Met kinderen doet ze een ‘meespeeltheater’.

Ze woont sinds een paar jaar aan het Lauwersmeer.
Daar vindt ze de rust om te schrijven. Het water, de wind en de wolken helpen haar daarbij.
De eenmansvoorstelling ‘Lauwerszee/Odyssee is autobiografisch en bedoeld voor volwassenen.
Baukje vertelt ook nog een ‘Legende van Ameland’ over Vogel, Hidde en Murk.
Ieder eind heeft een nieuw begin.

Het was een heel fijne avond. Iedereen was één en al oor!!!

Foto’s zijn gemaakt door Barbara Beekes
Afdelingsavond 21 mei 2012

De laatste avond van het seizoen met het onderwerp ‘Kloosters en het Kloosterleven’ in Groningen verteld door de heer Binnendijk. Wie had gedacht dat de monniken naast hun dagelijkse gebeden ook de zorg voor de waterschappen in de provincie hadden?  Zij hebben zelfs een kanaal gegraven om zo hun handel naar andere delen van het land te kunnen  vervoeren. De kloosterlingen verbouwden alles zelf om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.  
Zij hadden zelfs in het klooster in Aduard een eigen brandweer. De kloosters waren heel rijk en bezaten een groot deel van de landerijen van Groningen.  

Hennie Stevan liet nog een mooi koorkleed zien. Prachtig handwerk met Latijnse teksten er in verwerkt. 
Verder nog een mooi handwerkstuk die jonge meisjes maakten als een soort examenstuk.

Op één van de foto’s zie je Prins Bernhard met een Maltezer Kruis op de jas.
Prinses Beatrix werd hier tot ‘Dame’ geslagen: Dame-Grootkruis van Eer en Devotie.

Voorzitter Gé Algera bedankte de heer Binnendijk en overhandigde hem een envelop
met inhoud. De envelop, in de vorm van een pij, werd gemaakt door één van de bestuursleden.

Hieronder een aantal foto’s van de avond.Afdelingsavond 25 april 2012 

De avond wordt verzorgd door het ééndagsbestuur.

De spreker van deze avond is de heer Alje Boelens. De heer Boelens is medewerker van het Cultuur Historisch Centrum Oldambt en lid van het gilde van de stadsgidsen. De leden van dit gilde verzorgen rondleidingen door Winschoten.
De heer Boelens neemt ons deze avond via dia's mee en laat ons veel prachtige oude plekjes zien waarbij velen riepen: 
Oja, dat was ..... en o ja weet je nog? 

Het was voor velen een avond van herinnering met namen als Dommering, Binnen Venne en Buiten Venne, de in 1967 afgebroken Watertoren, De Klinker, de molens, fabrieken, enz. 

En niet te vergeten onze 'Olle Witte'. Op het toneel stond een groot schilderij van deze prachtige toren (zie foto).
In de pauzes konden de handwerken, die naar de handwerktentoonstelling  in Sappemeer waren geweest, worden bekeken. 

Als aandenken aan deze avond kregen alle Vrouwen van Nu een foto van de Tellerlikker en een zakje citroenballetjes mee naar huis.Afdelingsavond 22 maart 2012.
 
'Mutsen en Breien'
 
Op deze avond is Gineke Arnolli onze gastspreekster. 
Zij is conservator 'Textiel en Mode' in het Fries Museum te Leeuwarden. Ze volgde haar opleiding aan de Minerva Academie in Groningen.

De lezing van vanavond gaat over het onderwerp 'Mutsen en Breien'.
Gineke houdt heel erg van mutsen en ze vindt het dan ook heel erg jammer dat het woord muts tegenwoordig een negatieve betekenis heeft, nl. een wat suffige dame. 'Wat een muts' wil dus zeggen 'wat een suffige dame'.
Gineke hoopt dat het breien van mutsen weer terug zal komen. Ze liet ons allerlei mutsen zien zoals o.a. zeemansmutsen. Behalve gebreide mutsen heeft ze ook veel andere 'gebreide' voorwerpen meegenomen, o.a. kousjes.

Wilt u Gineke zelf hierover horen praten, kijk dan hieronder: een video waarop ze een pleidooi houdt voor de muts. 

Hieronder ziet u nog enkele foto's/dia's van de afdelingsavond.Afdelingsavond/jaarvergadering donderdag 23 februari 2012.
 
Op deze jaarvergadering worden de dames Gé Algera, voorzitter (herkozen), Phia Kuiper, secretaris (herkozen) en Beka Brink, penningmeester (gekozen).
Op het programma stond het optreden van de toneelclub van de afdeling, maar door omstandigheden kon dit deze avond niet  doorgaan. Hopelijk kan daar op een andere avond nog van worden genoten.
Op het toneel en op een lange tafel in de zaal stonden prachtige handwerkstukjes die gemaakt waren door de Vrije Handwerkgroep. 
Deze prachtige werkstukken werden verloot. Er werden veel loten verkocht en veel dames gingen met één of meer prijzen naar huis. Een paar jaar geleden is de afdeling begonnen op de jaarvergadering een commissie in het zonnetje te zetten. Dit jaar is dit de felicitatiecommissie. Deze dames bezoeken jarigen en jubilarissen. Ze werden verwend met een bloemetje.
Twee dames werden in het zonnetje gezet omdat ze 25 jaar lid zijn van de Vrouwen van Nu.
Ze kregen een attentie, een briefopener van de NBvP, Vrouwen van Nu.
Omdat de toneelclub deze avond niet kon spelen lazen twee leden van de toneelclub een verhaal voor.
De foto's van de avond in onderstaande diashow geven de sfeer weer van deze avond.
  

Jaarvergadering 23-02-2012Afdelingsavond 18 januari 2012 - Nieuwjaarsvisite

Op deze eerste afdelingsavond van 2012 werden we verwend met koffie met een kniepertje (galette) en koffie met een rolletje en later op de avond met een glaasje fris (appelsap, jus d’orange of rivella) en advocaat met slagroom.

De avond werd verder verzorgd door: Jantje Luinstra  en Joke Kompier uit Zuidbarge. Deze twee dames brachten als ‘Jantje en Joke’ het programma: ‘Toendertied’. Ze brachten gedichtjes en liedjes van toen in het Zuid-oostdrentse dialect. De meeste gedichtjes waren geschreven door de opoe van Jantje. Ze hadden de volgeschreven schriften, kostbare herinneringen, bij zich. 

Ze treden veel op in de drie noordelijke provincies, maar gaan ook wel naar Drentse verenigingen in de rest van het land. De onderwerpen van de gedichten varieerden van ‘Most spaoren mien kind’, ‘Oens darp’, ‘De haorspeld’, ‘Wagens zunder peerde’ ‘Tegenstriedegheden’, ‘De kraantiespot’, en nog veel meer. 
Er was ook een gedicht ‘Naoberpraotien’ van Bonnie Veendorp. 

Zo nu en dan werd er ook even gezongen: o.a. ‘Que sera, sera’ en ‘Ik heb mijn wagen volgeladen’ (hier mochten we meezingen. Joke zei: ‘mit draank, meer klaank!).
Na het beluisteren van deze gedichten over vroeger, geschreven door opoe Lammechien Ramaker, begrepen we het gezegde: ‘Oet de aoldste viool komt de mooiste muziek’. 

Er werd besloten met ‘Hol de moed erin’.


Afdelingsavond donderdag 24 november 2011 met als gastspreker burgemeester Pieter Smit
 
De creatieve club had op deze afdelingsavond een tentoonstelling en verkoop van zelfgemaakte kaarten en cadeautjes. Het zag er allemaal heel mooi uit en er werd ook veel verkocht. Veel artikelen waren ook heel geschikt om cadeau te geven. 

De Dames van de creatieve club hadden veel eer van hun werk.
 
De gastspreker voor deze avond was de heer Pieter Smit, sinds 1 september 2011 burgemeester van de gemeente Oldambt. Hij vertelde op een prettige manier over zijn levensloop tot 1 september 2010 en over zijn eerste ervaringen als burgemeester van de gemeente Oldambt. Hij is een Groninger (Delfzijl) van geboorte, maar heeft heel lang gewerkt in het westen bij o.a. politie, marechaussee en ME. In het westen, met name in Zoetermeer, deed hij veel politieke ervaring op.

Het bestuur bood de burgemeester op deze avond ook een petitie aan.

OZG moet blijven in Winschoten

De Vrouwen van Nu, NBvP afdeling Winschoten, hebben het College van Oldambt  handtekeningen aangeboden middels Burgemeester Pieter Smit. De Vrouwen van Nu hebben via een handtekeningen actie, met elkaar de voorkeur uitgesproken om het OZG te houden in het centrum van Winschoten. Burgemeester Smit was gastspreker op een afdelingsavond van de Vrouwen van Nu op 24-11-2011. 
De inhoud van de avond was vooral bedoeld als een wederzijdse kennismaking. 

De doelen van deze gemeente werden in beeld gebracht:

Zelfstandig en zelfbewust imago,
bloeiende watercultuur, 
economisch nog veel pionierswerk, 
samenwerking met de grensgebieden. 
Veilig en sociaal innovatief.

Wij hopen dat de extra bedenktijd van het OZG en de heroriëntatie de bewoners van Oldambt dat geeft waar men om vraagt. 


Moge onze handtekeningenactie daar debet aan zijn.

Namens het bestuur van De Vrouwen van Nu, afdeling Winschoten.

Voorzitter Gé Algera bedankte de burgemeester met een presentje en eindigde de avond met het gezegde:

"Het is beter te leren van de fouten van een ander, want je hebt zelf geen tijd om ze allemaal zelf te maken".Afdelingsavond woensdag 26 oktober 2011


Reis door Afrika door fotograaf Peter Buiter
 
Het bedrijf van Peter Buiter ligt verscholen in de buurtschap 'Hongerige Wolf', in de graanrepubliek midden in het Oldambt. Peter is een fotograaf die erg veel van reizen houdt en daarvan reisreportages maakt.
Deze avond liet hij ons foto's zien van zijn reizen door Afrika in 2005 en 2007. Elk land in Afrika is weer anders, heeft zijn eigen cultuur en een prachtige natuur. Er is veel armoede, maar toch ook veel rijkdom.
 
Bekijk de diapresentatie van enkele van zijn foto's.


 


"Steeds weer" Het weer!
Door dhr. Louwsma uit Stiens op 23 september 2011


Het weer is van alledag, we praten er allemaal over, maar wat weten eigenlijk echt van het weer? We luisteren naar de weerberichten en steeds meer mensen kijken op de computer op BUIENRADAR. Dhr. Henk Louwsma is oud-meteoroloog van de vliegbasis Leeuwarden.

Hij nam ons in deze presentatie mee naar een aantal minder bekende zaken van het weer.

Een satellietfoto en een plaatje van de buienradar ziet u vrijwel dagelijks in het tv-weerbericht, maar hoe werkt zo'n satelliet nu eigenlijk en hoe komt dat beeld van de buienradar tot stand? De heer Louwsma vertelde heel boeiend over al deze zaken en had daar prachtige beelden bij.

Door zijn werk bij de vliegbasis weet hij veel over de weersomstandigheden die er aankomen, omdat die tijdig moeten worden doorgegeven aan de piloten van de vliegtuigen.

En...de Buienradar...mooi dat we daarop kunnen kijken, maar 24 uur van te voren is toch wel heel moeilijk te voorspellen.

Denk maar aan de spreuk: Niets is veranderlijker dan het weer.

Afdelingsavond 23 mei 2011


De heer J. Free vertelt over Winschoter goud- en zilversmeden.

Dhr. Free is taxateur van oud goud en zilver. Voor de pauze was er een diapresentatie van voorwerpen vanaf 1630 tot 1900. Vanuit de regio Winschoten waren er mooie voorwerpen, zoals schalen en
roomlepels! Dhr. Free is verbonden aan de "Stichting Oud Winschoten". Zij kopen regelmatig mooie voorwerpen. Helaas hebben ze geen ruimte om een vaste expositie te tonen. Na de pauze konden de dames hun eigen schatten laten taxeren! Ringen, bloedkralen, broches, lepeltjes e.d. werden vakkundig bekeken en beoordeeld. Vooral het oorijzer met bijbehoren kreeg een groot applaus! De eigenaresse wilde hem dan ook graag even showen! De dames gingen allen tevreden naar huis!
De voorzitster wenste iedereen nog een prettige zomervakantie!

De foto's hieronder spreken voor zichzelf.Eendagbestuur 21 april 2011


Eipostam ‘te gast’ bij Vrouwen van Nu Winschoten


De spreker op deze avond, dhr Geuze, vertelt over zijn verblijf op Nieuw Guinea, waar hij gedurende drie maanden onderzoek heeft gedaan naar links- en rechtshandigheid bij de bewoners. Hij liet ze o.a. een punt slijpen, een steentje weggooien en een pijl afschieten. Daarbij werd gelet op snelheid, nauwkeurigheid en kracht. Het percentage linkshandigheid was ongeveer 
9 à 10 %, wat ongeveer overeenkomt met het percentage linkshandigheid over de hele wereld. Ook in de zaal bleek dit bij ‘handopsteken’ ongeveer 9 % te zijn.

De meegebrachte souvenirs van dhr. Geuze en de werkstukken van de handwerkgroepen werden in de pauzes met veel interesse bekeken.

Met de bekendmaking van het nieuwe eendagsbestuur 2012 en een dankwoord van de voorzitter werd deze avond besloten.

Foto's gemaakt door Barbara Beekes en Gerrie Smit